Ομιλία του Νίκου Σταματόπουλου στην συγκέντρωση παρουσίασης μέρος των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμο και περιφέρεια.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Μέσα από τη σημερινή μας συγκέντρωση θέλουμε να εκφράσουμε τη στήριξή μας στις δυνάμεις του ταξικού εργατικού κινήματος που δίνουν μέχρι τέλους τη μάχη στην Καλαμάτα για να γίνει συνέδριο της ΓΣΕΕ, αλλά συνέδριο πραγματικά εργατικό, χωρίς νόθους και εργοδότες, όπως επιδιώκει η πλειοψηφία της διοίκησής της.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Μέσα και από τη σημερινή μας συγκέντρωση, για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο και την περιφέρεια, θέλουμε να απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ για όλες τις εκλογικές μάχες. Και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές, είτε αυτές γίνουν το Μάη, είτε γίνουν τον Οκτώβρη.

Ενιαία παντού, γιατί ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση του λαού και της νεολαίας, στην ενιαία επίθεση που δέχονται η ζωή και τα δικαιώματά μας, από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τους Δήμους και τις Περιφέρειες ως στηρίγματά τους.

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Απευθύνουμε το κάλεσμά μας

 • σε όλους όσους, μαζί σηκώσαμε τα βάρη της κρίσης για τα κέρδη του κεφαλαίου, βάρη που μας φόρτωσαν οι κυβερνήσεις, η ΕΕ.
 • Σε όλους όσους βρεθήκαμε δίπλα-δίπλα στους αγώνες για να σωθεί το μεροκάματο, η δουλειά. Που μαζί δυναμώσαμε την αλληλεγγύη για να κρατηθεί όρθια η εργατική - λαϊκή οικογένεια. Σε όλους όσους τώρα λένε "φτάνει". Ως εδώ.
 • Σε όσους ξέρουν πως τα μνημόνια δεν τελειώσανε απλώς άλλαξαν όνομα και τώρα λέγονται "δεσμεύσεις", "μεταρρυθμίσεις"... Και βρίσκονται στα προγράμματα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, γιατί τα προγράμματά τους είναι οι κατευθύνσεις, οι οδηγίες της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου.
 • Απευθύνουμε το κάλεσμά μας, σε όλους όσους δεν ξέπλυναν στη συνείδησή τους τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όπως με κάθε ευκαιρία κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλους όσους εξοργίζονται με τα "σουλάτσα" του Αμερικανού πρέσβη στα υπουργεία, τα δημαρχεία, και τις περιφέρειες.

Που ξέρουν πως η "ΝΑΤΟική αμερικανόστροφη αριστερά", δεν είναι αριστερά. Είναι το υπηρετικό αστικό πολιτικό προσωπικό που ανέλαβε να υλοποιήσει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της αστικής τάξης της χώρας.

 • Σε όλους τους τίμιους αγωνιστές, ανθρώπους του μόχθου που νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί.

Που δεν παραχωρούν τους αγώνες τους, τις αξίες και τα ιδανικά τους...

Την ιστορία τους και την Ιστορία αυτού του τόπου... Τους ηρωικούς αγώνες του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ...

για να τους "λερώνει" ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του.

 • Το κάλεσμά μας απευθύνεται, σε όλους όσους απογοητεύτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θεωρούν ακόμη ότι η μόνη επιλογή τους είναι να στηρίζουν με βαριά καρδιά ένα δήθεν «μικρότερο κακό» που τελικά πάντα μας οδηγεί στο χειρότερο.

Απευθυνόμενοι λοιπόν πλατιά λέμε το εξής:

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος!

Μπορεί να δυναμώσει τη διεκδίκηση για την ανάκτηση των απωλειών. Να αποκαλύψει την εικόνα της δήθεν μεταμνημονιακής εποχής, που είναι ίδια με τη μνημονιακή. Να αποκαλύψει την κοροϊδία περί δήθεν "προστασίας των αδυνάτων", που επιδιώκει να κουκουλώσει τα μέτρα που προστατεύουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Με ισχυρό ΚΚΕ, μπορεί να δοθεί αποφασιστικό χτύπημα στο συμβιβασμό με τη φτώχεια... Που ανέχεται τα ψίχουλα, τα ελάχιστα και τα κατώτατα, χωρίς να διεκδικεί τα αυτονόητα, μια ζωή δηλαδή με δικαιώματα.

Μπορεί να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στους οποίους εμπλέκει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα, το λαό μας.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, μπορεί να εκφράσει τη γνήσια αμφισβήτηση ενάντια στην ΕΕ, σ' αυτή την καπιταλιστική ένωση που γίνεται χειρότερη, γιατί χειρότερος γίνεται ο καπιταλισμός. Μπορεί να στείλει μήνυμα ελπίδας, μέσα και έξω από την ΕΕ, ότι υπάρχει δρόμος για τους λαούς και αυτός είναι ο δρόμος της ρήξης και της σύγκρουσης για τη δική τους εξουσία.

Σύντροφοι και φίλοι,

Η νέα παγίδα για το λαό, αν και παλιά και σκουριασμένη, έχει όνομα: "Ισχυρό προοδευτικό μέτωπο που θα φράξει το μέτωπο στην ακροδεξιά", παγίδα που προσπαθεί να επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η άλλη όψη του "υπευθυνότητα ή λαϊκισμός", που λέει η ΝΔ.

Ο ελληνικός λαός όμως έχει μεγάλη εμπειρία από ψεύτικα διλλήματα. Το "μνημόνιο - αντιμνημόνιο" οδήγησε στο τρίτο και χειρότερο μνημόνιο που όλοι μαζί ψήφισαν. Το ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο δημοψήφισμα μέσα σε μια νύχτα έγινε ΝΑΙ από όλους.

Έτσι παίζεται το παιχνίδι διαχρονικά. Κάλπικα διλλήματα, με μοναδικό στόχο τον εγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων στις ίδιες αδιέξοδες επιλογές.

Πολύ αργά το θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας το μέτωπο στην ακροδεξιά.

Όταν ο ίδιος ξεχείλωνε το "αντιμνημονιακό μέτωπο των αγανακτισμένων" γενικώς, για να τους χωρέσει όλους, μέχρι και τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, δεν υπήρχε ο κίνδυνος της ακροδεξιάς και του φασισμού;

Όταν συγκυβερνούσε τέσσερα χρόνια με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και νομιμοποιούσε στη συνείδηση των λαϊκών ανθρώπων την ακροδεξιά, δεν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος;

Όταν οι υπόδικοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν ελεύθεροι και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα κοιμάται σπίτι του επειδή η δίκη σέρνεται πάνω από τέσσερα χρόνια, αυτό τι είναι; Μέτωπο στον φασισμό;

Όταν με την προτεινόμενη αλλαγή του ποινικού κώδικα, η ηγεσία της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής πέφτει στα μαλακά, αυτό τι είναι; Μέτωπο στον φασισμό;

Όταν ο Τσίπρας αποθεώνει τον "διαβολικά καλό" ακροδεξιό Τραμπ...

Όταν υπογράφει ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίες με σπέρματα αλυτρωτισμού και εθνικισμού...

Όταν σηκώνει τη σημαία των αμερικανοΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια...

Τι κάνει δηλαδή; Σηκώνει "τείχος στην ακροδεξιά"; Ή της στρώνει το έδαφος να πατήσει και να σηκωθεί;

Πραγματικό μέτωπο στην ακροδεξιά και το φασισμό, μπορεί να αποτελέσει μόνο η μεγάλη ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Για να γκρεμιστεί η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή απ' την τρίτη θέση. Για να πατώσουν οι υποψήφιοί της σε περιφέρειες και δήμους. Για να απομονωθούν οι μπράβοι της στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές και τους τόπους δουλειάς. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα συμφέροντα που γεννούν και τρέφουν το φασισμό.

Κι επειδή με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και οι λέξεις έχουν χάσει το πραγματικό τους νόημα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες.

Τι είναι σήμερα προοδευτικό;

Μήπως είναι το να βάζεις στο πλυντήριο και να ξεπλένεις υπουργούς και παράγοντες προερχόμενους από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με πλούσια αντιλαϊκή θητεία, μέχρι και γνωστούς αντικομμουνιστές και εθνικολαϊκιστές και αυτό να το ονομάζεις προοδευτικό μέτωπο;

Είναι τα 650 ευρώ μεικτά, με τη "βούλα" του υπουργείου, και μάλιστα μόνο όταν και αν το επιτρέπει η καπιταλιστική οικονομία; Ή η σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα;

Είναι το να περιμένεις να ανοίξει η πλατφόρμα για να πάρεις ένα επίδομα με ψίχουλα, να μπαλώσεις καμιά τρύπα; Ή το να απολαμβάνεις σύγχρονα δικαιώματα;

Είναι το να σε στραγγίζουν στους φόρους για να πιαστούν τα πλεονάσματα; Ή να ξηλωθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που συνεχίζουν να ματώνουν το λαό για τα κέρδη των λίγων εκμεταλλευτών;

Τι είναι πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο; Να υπηρετούμε τα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ; Ή να εναντιωθούμε σ' αυτά για να ζήσουμε ειρηνικά, με φιλία και συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς;

Κι επειδή η σημερινή μας συγκέντρωση αφορά την τοπική διοίκηση εμείς ρωτάμε για ακόμη μια φορά, όπως κάναμε και στην προηγούμενή μας συγκέντρωση:

Είναι άραγε προοδευτικό και σύγχρονο οι δήμοι και η περιφέρεια να προωθούν έργα με βασικό κριτήριο, πόσο και ποια μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, θα ωφεληθούν;

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος και η περιφέρεια δεν υλοποιούν έργα υποδομών απαραίτητων για τις λαϊκές ανάγκες, γιατί δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, αφού δεν προσφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μάλιστα, πρόσφατα η κ. Δούρου πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Ίλιον με το απειλητικό σύνθημα «Ετοιμαστείτε, συνεχίζουμε». Και εκεί είπε πολλά. Βέβαια δεν είπε ούτε λέξη για τη χωματερή στη Φυλή, δεν είπε λέξη για τη Μάνδρα, για το Μάτι.

Είναι προοδευτικό και σύγχρονο να λειτουργεί ο δήμος ως φορομπηχτικός - φοροεισπρακτικός μηχανισμός; Με διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, όπως χρόνια τώρα συμβαίνει και με όλες τις κυβερνήσεις; Έχουμε αναλυτικά αναδείξει και αντιπαλέψει αυτή την φοροεισπρακτική λειτουργία του δήμου. Με τα δημοτικά τέλη για όλους, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, το υψηλό αντίτιμο για τις δραστηριότητες του δήμου, τις κατασχέσεις για χρέη άνω των 500ευρώ, τα υψηλά πρόστιμα για κάθε μικροπαράβαση...

Μάλιστα, η ΝΔ θέλοντας να ενισχύσει αυτό το φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, προτείνει και τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους!!! Αν αυτό δεν είναι η θωράκιση του πιο άδικου νόμου για τα λαϊκά νοικοκυριά, τότε τι είναι; Ενός νόμου που η ΝΔ θέσπισε και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατήργησε, όπως έλεγε, αλλά διατήρησε και μονιμοποίησε.

Αν αυτό δεν είναι απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της χρηματοδότησης των δήμων και κατά συνέπεια των υπηρεσιών και των υποδομών τους, τότε τι είναι;

Είναι προοδευτικό και σύγχρονο ο δήμος να μην έχει το απαραίτητο αναγκαίο προσωπικό για να λειτουργήσει; Να γενικεύεται η ευέλικτη εργασία;

Είναι σύγχρονο, να μεταφέρονται στην τοπική διοίκηση, οι κρατικές αρμοδιότητες, στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας για να διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας τους και να ενισχύεται η εμπορευματοποίησή τους;

Πάρτε το εξής παράδειγμα: Από τις πολλές επισκέψεις που έχουμε κάνει ως Λαϊκή Συσπείρωση σε σχολεία του δήμου βγαίνει το εξής συμπέρασμα: Το πέρασμα της ευθύνης για τη λειτουργία και τη συντήρηση των σχολείων, στην ευθύνη του δήμου, χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση και προσωπικό και παράλληλα με την τεράστια υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης από το κράτος...

έχει οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα στη θέρμανση, στις αναγκαίες παρεμβάσεις αντιπυρικής θωράκισης, στη συντήρηση και σε πολλά άλλα προβλήματα.

Φίλες και φίλοι,

Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν αυτό που θέλουν να κρύψουν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις: Ότι η Δημοτική και Περιφερειακή Διοίκηση, είναι μέρος του κράτους. Και ότι μαζί με τους μηχανισμούς της ΕΕ, δρουν ενιαία και εχθρικά, απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του.

Καμία φιλολαϊκή περιφερειακή ή τοπική πολιτική, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αντιπαράθεση με τη γενική πολιτική της χώρας που έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Για αυτό και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο, το ερώτημα παραμένει το ίδιο: "Ανάπτυξη για ποιον και από ποιον";

Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες του τόπου και της εποχής μας; Ή με βάση την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που όλο και πιο πολύ περιορίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών;

Εδώ κρίνονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι εκλεκτοί τους. Ανεξάρτητα εάν έχουν το χρίσμα ενός ή παραπάνω κομμάτων... Ανεξάρτητα αν κατεβαίνουν με την προβιά του δήθεν ανεξάρτητου, υπερκομματικού, κλπ., η οποία τελευταία πολύ φοριέται...

Πλησιάζοντας προς τις εκλογές θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά.

Θα ξανακούσουμε για το πόσο ανεξάρτητος και υπερκομματικός είναι ο κ. Ζενέτος, ο εκλεκτός του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, που σε όλες τις εμφανίσεις του συνοδεύεται από καμιά δεκαριά υποψήφιους του ΚΙΝΑΛ και του κ. Σγουρού. Εμείς βέβαια δεν έχουμε κανένα άγχος να αποδείξουμε από ποιόν στηρίζεται, ότι δεν είναι ανεξάρτητος. Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι πως είναι πλήρως εξαρτημένος από το αντιλαϊκό ασφυκτικό πλαίσιο λριτουργίας της τοπικής διοίκησης το οποίο ακολουθεί κατά γράμμα.

Θα ακούσουμε το συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας του κ. Κακούρη, να πασχίζει να κάνει αντιπολίτευση στη διοίκηση Ζενέτου. Και λέμε να πασχίζει γιατί όλα αυτά τα χρόνια, και τα προηγούμενα, οι συνδυασμοί της ΝΔ ασκούσαν ουσιαστικά συνδιοίκηση με τον κ. Ζενέτο. Είναι τέτοια η ταύτιση της πολιτικής τους που η παράταξη του Δημάρχου δεν έχει κανένα πρόβλημα να στεγάζει και στελέχη της ΝΔ.

Θα ακούσουμε την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κάβουρα να εμφανίζεται και αυτός ως αντιπολιτευόμενη δύναμη στον κ. Ζενέτο. Θέλουν δηλαδή να εμφανιστούν ως αντιπολιτευόμενοι αυτοί που

 • Ήταν μέχρι πρότινος μαζί στην ίδια παράταξη.
 • Αυτοί που την πολιτική της κυβέρνησής τους υλοποιεί ο Ζενέτος.

® Γιατί, ποιος λέει οι δήμοι να χαρατσώνουν τους δημότες; Η κυβέρνηση δεν το λέει;

® Ποιος λέει οι δήμοι να κάνουν κατασχέσεις; Η κυβέρνηση δεν το ψήφισε;

® Ποιος λέει να μην γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά μόνο συμβασιούχων αν όχι η κυβέρνηση;

® Ποιανού πολιτική είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχιας και του οι φτωχοί να πληρώνουν για τους φτωχότερους και οι πλούσιοι για κανέναν που υλοποιεί και ο Δήμαρχος;

® Ποιος νομιμοποίησε όλες τις κεραίες; Ήταν ή δεν ήταν ο κ. Σπίρτζης, υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Θέλει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως αντιπολιτευόμενη στον κ. Ζενέτο αλλά προδίδεται γιατί οι μεταγραφές παλιών υπουργών και παραγόντων του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν και την τοπική τους αντανάκλαση...

Θα ακούσουμε και το «Αριστερό Σχήμα» του κ. Κουτσιανά να υπερθεματίζει, να πλειοδοτεί στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ήταν ή δεν ήταν από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις στο Ίλιον τα προηγούμενα χρόνια που έθρεψαν την αυταπάτη ότι η αλλαγή κυβέρνησης μέσα στα πλαίσια του συστήματος θα δώσει λύση στα λαϊκά προβλήματα;

Οι προτάσεις και οι θέσεις του δεν έρχονται σε ρήξη με το σημερινό ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής διοίκησης, δεν έρχονται σε ρήξη με τη στρατηγική και την εξουσία του κεφαλαίου, κινούνται σε διαχειριστική λογική.

Φίλες και φίλοι,

Η Λαϊκή Συσπείρωση στους δήμους και τις Περιφέρειες βρίσκεται απέναντι από αυτή την πολιτική. Είτε ως δημοτική αρχή είτε ως μειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, είναι η μοναδική δύναμη που ασκεί πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση παντού, και στο δήμο Ιλίου, στην περιφέρεια Αττικής, πρόβαλε, προβάλει και διεκδικεί τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες του λαού, το πραγματικά προοδευτικό και σύγχρονο. Θέτει στην πρώτη γραμμή τον αγώνα για:

 • Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, με μισθό που να ικανοποιεί τις ανάγκες. Το δικαίωμα στο δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην αξιοπρεπή σύνταξη.
 • Το δικαίωμα της νεολαίας για ολόπλευρη και δωρεάν μόρφωση, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό.
 • Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.
 • Την προστασία της μητρότητας, την εφαρμογή μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζόμενων γυναικών.
 • Την καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας, με την ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό των αναγκαίων υποδομών και χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος.

Δεν είναι δυνατόν μια τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει το Μενίδι, τους Αγίους Αναργύρους, το Καματερό, το Ίλιον, την Πετρούπολη να καλύπτεται από ένα μόνο υποστελεχωμένο ΙΚΑ. Από το οποίο μάλιστα έχουν αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα 30 γιατροί και έχουν έρθει προς το παρόν μόνο 3 νέοι. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες όπως του παθολόγου, του καρδιολόγου, του οφθαλμίατρου.

Χρειάζεται τώρα αγώνας για τη διεκδίκηση νέων, κρατικών, δημόσιων δομών υγείας, για επαρκή στελέχωση των ήδη υπαρχόντων με μόνιμο προσωπικό. Για ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για δημιουργία δημόσιου Κέντρου Υγείας στο Δήμο Ιλίου.

 • Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων.

Γιατί δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα εν έτει 2019, νηπιαγωγεία στο δήμο να στεγάζονται μέσα σε μια μόνο αίθουσα σχολείου. Και μέσα σε μια μόνο αίθουσα τα παιδιά να πρέπει να μαθαίνουν, να παίζουν, να κοιμούνται, να τρώνε.

Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα, να μην έχει ακόμα δρομολογηθεί η κατασκευή νέου σχολείου ώστε να μετεστεγαστεί το 1ο γυμνάσιο.

 • Η Λαϊκή Συσπείρωση αγωνίζεται για τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών. Την πρόσληψη του αναγκαίου για τη λειτουργία τους προσωπικού.
 • Διεκδικεί κρατική χρηματοδότηση και υποδομές για τον πολιτισμό, τον μαζικό αθλητισμό, για τους φορείς και τα σωματεία που οργανώνουν αυτές τις αναγκαίες δραστηριότητες στις γειτονιές και τις πόλεις.
 • Αγωνίζεται για το συνολικό σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ.).
 • Αγωνίζεται για την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση. Για να διατεθεί το σύνολο των χώρων και των υποδομών της έκτασής του για τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής. Με ελεύθερη και δωρεάν χρήση, χωρίς κατακερματισμούς και επιμέρους οριοθετήσεις, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα. Για να εξασφαλιστεί σταθερή, επαρκής και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση, επαρκές προσωπικό με πλήρη δικαιώματα που να καλύπτει τις ανάγκες.

Η δημοσιοποίηση πρόσφατα του κανονισμού λειτουργίας του Πάρκου μας προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς. Γιατί δεν κάνει καμιά αναφορά στο ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης και της πρόσληψης προσωπικού. Βεβαίως ένας κανονισμός λειτουργίας δεν είναι υποχρεωμένος να αναφέρεται σε τέτοια ζητήματα. Όμως την ίδια ώρα έχει εκτενείς αναφορές για χρηματοδότηση μέσω χορηγών, για εμπορικές χρήσεις, που δημιουργούν ερωτηματικά στους ψιλιασμένους...

 • Παλεύουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία.

Για να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή.

Να μη δημιουργηθεί ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά και στο λατομείο Σταμέλου. Η εξεύρεση νέων χώρων να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.

Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων. Για δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Φίλες και φίλοι,

Ξέρουμε πολύ καλά πως οι θέσεις και οι προτάσεις μας, έχουν οικονομικό και πολιτικό κόστος μόνο για την εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για το πολιτικό προσωπικό που τους στηρίζει κεντρικά και τοπικά.

Οι προτάσεις μας μόνο αυτούς στριμώχνουν και πιέζουν... Ενώ, αντίθετα, αποτελούν όαση ανακούφισης, ανάσα ζωής για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και τους νέους.

Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, γιατί είναι φιλολαϊκές, γιατί απαντούν στις λαϊκές ανάγκες και η πραγματοποίησή τους απαιτεί σύγκρουση με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις και τους συσχετισμούς.

Για να πάρει ανάσα ο λαός μας, να δυναμώσει η πάλη του, για επιβάλει έναν άλλο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως προτεραιότητα τις σύγχρονες ανάγκες του.

Και αυτό είναι δυνατό να γίνει με άλλον προσανατολισμό.

Με προσανατολισμό και σχέδιο αξιοποίησης των αντικειμενικών δυνατοτήτων της εποχής μας και της χώρας μας. Με εμπιστοσύνη στις ικανότητες και δυνατότητες του λαού να τις οργανώσει. Με προϋπόθεση, ο λαός να έχει πραγματικά την εξουσία, να κάνει κουμάντο στην οικονομία και την κοινωνία συνολικά.

Το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο λαό σύντροφοι και φίλοι είναι ένα:

Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα φέρνει νέα δεινά; Ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για ν' ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;

Η δική μας απάντηση είναι Αντεπίθεση!

Αντεπίθεση απαντούν και οι υποψήφιοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης", των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα.

Αντεπίθεση είναι η δική μας απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου, που επεξεργάζονται οι ενώσεις του, όπως η ΕΕ, υλοποιούν τα κόμματα του και εξειδικεύουν οι εκλεκτοί τους στους δήμους και τις περιφέρειες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Το ξαναλέμε καθαρά:

Ισχυρό ΚΚΕ για να υπάρχει ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως και αν αυτή ονομάζεται.

ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό στη Βουλή και στο λαό.

Απέναντι στην ΕΕ, με μια ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο...

Για να γίνει πιο δυνατό το "όχι" του λαού στην ΕΕ του κεφαλαίου.

Για δοθεί μήνυμα αλληλεγγύης στους άλλους λαούς και τους συντρόφους μας από άλλες χώρες που δίνουν τη δική τους μάχη.

Να εκλεγούν περισσότεροι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωσης Απέναντι στο αντιλαϊκό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης. Που δεν θα είναι οι υπηρέτες της κεντρικής εξουσίας - κάτι το οποίο αποδείξαμε όπου βρεθήκαμε στις διοικήσεις των δήμων... Που θα δώσουν ανάσες ανακούφισης σε όσους υποφέρουν.

Ισχυρή φωνή του λαού παντού, ή υποταγή στο σημερινό μίζερο, βάρβαρο και αδιέξοδο δρόμο.

Αυτό είναι το δικό μας δίλημμα, για να κάνουμε την πραγματική διαφορά.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Σήμερα, παρουσιάζουμε τους πρώτους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ιλίου και στο Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής.

Οι υποψήφιοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης", είναι δοκιμασμένοι αγωνιστές του εργατικού κινήματος, των ριζοσπαστικών συσπειρώσεων των επαγγελματιών, των επιστημόνων, των γυναικών, της νεολαίας.

Είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για κάθε μεγάλο ή μικρό λαϊκό πρόβλημα. Εκεί θα είναι και την επόμενη ημέρα των εκλογών.