Ύστερα από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η λήψη μέτρων για την ασφάλεια στην εργασία των εργαζομένων του Δήμου

2025-07-21

Η πρόταση έγινε με αφορμή τον θάνατο του εργαζόμενου του δήμου Νίκου Γραμματικόπουλου από εργατικό ατύχημα στις 28/6/2025 με σκοπό να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια στην εργασία και την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων του Δήμου.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σταματόπουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αρχικά τόνισε πως ο Δήμος έφτασε στο σημείο μηδέν όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας και πως η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πως για τον θάνατο του εργαζόμενου δεν έφταιγε «η κακιά η ώρα» αλλά μια συγκεκριμένη πολιτική που έχει εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις και που υλοποιείται και από τη δημοτική αρχή Ιλίου. Μια πολιτική που αδιαφορεί για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και που θεωρεί κόστος τα μέτρα ασφαλείας.

Ανέδειξε τη βαρβαρότητα αυτής της πολιτικής που βάζει εργάτες που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη (μέχρι και 74 ετών!) να δουλεύουν σε συνθήκες καύσωνα και γενικότερα σε σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες. Επίσης το γεγονός ότι ελάχιστοι εργαζόμενοι έχουν γνωμάτευση από γιατρό εργασίας, πως είναι συχνό το φαινόμενο να μην δίνονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας όπως επίσης και την τεράστια υποστελέχωση των δήμωναπο προσωπικό. Τόνισε πως η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα της κυβέρνησης για δουλειά μέχρι και 13 ώρες τη μέρα.

Στη συνέχεια ανέλυσε τις συγκεκριμένες ευθύνες της δημοτικής αρχής που υλοποιεί κατά γράμμα αυτή την πολιτική. Συγκεκριμένα ανέφερε πως πολλοί εργαζόμενοι του προγράμματος 55 – 67 ετών δεν είχαν γνωμάτευση από τη γιατρό εργασίας. Πως ο εκλιπών εργαζόμενος, 65 ετών, καλέστηκε να δουλέψει ημέρα Σάββατο σε δύσκολες συνθήκες ενώ είχε ήδη καταπονηθεί από τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών. Πως στο εργοτάξιο δεν είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των εργαζομένων. Όπως επίσης και την μη απόδοση των ΜΑΠ από το 2023!

Έκλεισε την τοποθέτησή του προτείνοντας να παρθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο που να περιλαμβάνει μέτρα στη βάση των διεκδικήσεων του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και συγκεκριμένα:

• Άμεση διακοπή όλων των εξωτερικών εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς.

• Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.) με καταβολή του ημερομισθίου.

• Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, χωρίς παράταση του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

• Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

• Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

• Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

• Τα ΜΑΠ να δίνονται στην ώρα τους και σε είδος.

Η δημοτική αρχή προσπάθησε να κρύψει τις ευθύνες της για το τραγικό γεγονός. Όμως δεν απαντά στο γιατί επέλεξε να στείλει εργάτες ηλικίας 65 ετών και άνω το Σάββατο για δουλειά ύστερα από τόσες μέρες καύσωνα. Ισχυρίστηκε πως από πλευράς της όλα έγιναν όπως έπρεπε και με βάση τους νόμους και πως το πρόβλημα βρίσκεται στην υποστελέχωση των δήμων από το κεντρικό κράτος. Όμως τα στελέχη της δημοτικής αρχής έχουν υποστηρίξει τις κυβερνήσεις που επέβαλαν αυτή την πολιτική.

Η συζήτηση κατέληξε στο να συγκροτηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα διαμορφώσει απόφαση στη βάση των προτάσεων που έγιναν και η οποία θα κοινοποιηθεί στα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών και σε όλους τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς. Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλώνουμε εκ των προτέρων πως δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τη λήψη των μέτρων που προτείναμε και που αποτελούν διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος.