ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: Συγκέντρωση - Συναυλία την Παρασκευή 5 Ιούνη για να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής

2020-05-28

ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Όλοι στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ την Παρασκευή 5 Ιούνη στις 7μ.μ. στη συμβολή της Λεωφ. Φυλής με τη Λεωφ. Θηβών

Θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό σύνολο ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ και τη ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, υψώνουμε τη φωνή μας, απέναντι στο διαχρονικό έγκλημα, στο αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή και αποτελεί διαρκή και σοβαρή απειλή για την υγεία και τη ζωή !

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής που δίκαια αντιδρούν σε ένα νέο έγκλημα τύπου «Φυλής» που δρομολογείται στην περιοχή τους.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του λαού του Βόλου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που ζουν ήδη το έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων! Το ίδιο έγκλημα προωθείται και στην Αττική από την Κυβέρνηση και τη διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τον υπόλοιπο λαό της Αττικής που διεκδικεί μέτρα αντιπυρικής προστασίας όπως στο Μάτι, που διεκδικεί να μη ζει δίπλα σε αυθαίρετα χωροθετημένους ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και σε «καζάνια του θανάτου», όπως στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Πέραμα, το Κερατσίνι και αλλού !

ΤΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ» ΚΕΡΔΗ ΜΑΣ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα περισσέψουν από την Κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή τα κροκοδείλια δάκρυα και τα μεγάλα λόγια για την προστασία του Περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη, την ανακύκλωση και άλλα. Την ίδια στιγμή που μετατρέπουν το περιβάλλον σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, υποβαθμίζοντας τη ζωή μας και υπονομεύοντας την υγεία μας.

Δεν ξεχνάμε ότι πριν λίγες μέρες η Κυβέρνηση της ΝΔ έφερε και ψήφισε στη βουλή το «περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο. Με το νέο νόμο, μεταξύ άλλων ενισχύεται και νομικά η δυνατότητα της ολοκληρωτικής εκχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση κρατάει για τον εαυτό της το δικαίωμα να εγκρίνει και να διαμορφώνει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας χωματερής στη Φυλή, νομιμοποιούνται 23 αυθαίρετοι ΣΜΑ στην Αττική.

Την ίδια στιγμή, προωθούνται μπίζνες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών και κατοικίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον, στα δάση.

Δεν ξεχνάμε ότι από κοινού Πατούλης - Δούρου μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2019 αποφάσισαν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Δεν ξεχνάμε ότι με τις ψήφους των παρατάξεων Πατούλη - Δούρου και τη σύμπραξη του Τζήμερου επικύρωσαν αυτή την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2019.

Για αυτούς τους λόγους οι υπουργοί και οι βουλευτές της προηγούμενης Κυβέρνησης, που πριν λίγους μήνες έδιναν τις άδειες και υπέγραφαν τα εγκλήματα για το περιβάλλον και την υγεία του λαού, αποφάσισαν να μην καταψηφίσουν το «περιβαλλοντικό νομοσχέδιο» και να «στρίψουν δια της αποχής»

« 2020 : Έτος Ανακύκλωσης»

ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΤΟΥΛΗ.

Αποτελεί πρόκληση, το γεγονός ότι το 2020 έχει ανακηρυχθεί από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια ως έτος «ανακύκλωσης», την ίδια στιγμή που με το «μαχαίρι στο λαιμό» του λαού δημιουργούν νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή και προωθούν τους απαράδεκτους σχεδιασμούς για καύση των απορριμμάτων. Καλούν το λαό να διαλέξει με ποιον τρόπο θα υποβαθμίσει τη ζωή και την υγεία του θέτοντας το ψεύτικο δίλλημα: χωματερές ή καύση. Μάλιστα, πολλά ερωτηματικά προκαλεί εύλογα το γεγονός ότι επιχειρείται να μετατραπούν σε ΣΜΑ, χώροι που βρίσκονται σε Δήμους που είναι όμοροι της χωματερής όπως στους Αγίους Αναργύρους και την Πετρούπολη.

Απέναντι στα παραμύθια που ακούμε διαχρονικά από Κυβερνήσεις και Περιφερειακές Αρχές υπάρχει η πραγματικότητα. Σήμερα, ανακυκλώνεται ούτε το 15% του συνόλου των απορριμμάτων και το υπόλοιπο θάβεται. Με βάση τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και περιφέρειας μέχρι το 2030 θα ανακυκλώνεται στην καλύτερη περίπτωση το 50%. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το υπόλοιπο 50% θα συνεχίσει να θάβεται και να καίγεται, με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την προστασία της υγείας του λαού της Αττικής. Αλήθεια, γιατί το 2020, να μην υπάρχει ένας ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων που θα αξιοποιεί την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας που θα θέσει σε προτεραιότητα την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή; Ποιο είναι το εμπόδιο; Μήπως, ότι κάποιοι θέλουν να κερδίζουν ακόμα και από τα σκουπίδια, και εμείς να χάνουμε ότι πιο πολύτιμο έχουμε, την υγεία και τη ζωή μας;;;

Τώρα είναι ώρα για ΑΓΩΝΑ, για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Όπως με τον αγώνα μας ακυρώσαμε τα σχέδια τους να μετατρέψουν σε χωματερές ανενεργά λατομεία, έτσι θα ακυρώσουμε και τα υπόλοιπα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ