Συνέντευξη του Νίκου Σταματόπουλου στο ενημερωτικό site www.ilion-news.gr

2019-04-23

Και ενώ πλησιάζουμε στην τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 Μαΐου, το ilion-news.gr σας παρουσιάζει τις θέσεις των υποψήφιων δημάρχων Ιλίου μέσα από μια σειρά κοινών και σχετικών ερωτημάτων για την πόλη.

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τον υποψήφιο δήμαρχο Ιλίου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκο Σταματόπουλο.

Διαβάστε την συνέντευξη:

Κατεβαίνοντας για 1η φορά ως υποψήφιος δήμαρχος, ποιό είναι το μήνυμα που απευθύνετε στους δημότες του Ιλίου;

Μπροστά στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου διαστήματος, μεταξύ των οποίων είναι και οι δημοτικές εκλογές, καλούμε το λαό του Ιλίου να σκεφτεί πάνω στο εξής ερώτημα: Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα μας πάει προς το χειρότερο ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για ν' ανοίξει επιτέλους ο δικός μας δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;

Στο ερώτημα αυτό εμείς απαντάμε ότι χρειάζεται αντεπίθεση. Ότι σε αυτές τις εκλογές μπορεί ο λαός να κάνει την πραγματική διαφορά.

Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα κατατεθεί την επομένη των εκλογών για να ενισχυθεί ο αγώνας, οι διεκδικήσεις του λαού. Για να βάλουμε μεγαλύτερα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που κατευθύνεται από την ΕΕ, υλοποιείται από την κυβέρνηση και εξειδικεύεται στο επίπεδο της περιφέρειας και των δήμων. Για να πάρει πραγματικές ανάσες ο λαός,για να ανοίξουμε το δρόμο για να επιβάλουμε ριζικές αλλαγές, για να ζήσουμε όπως δικαιούμαστε.

Μπορείτε να μας πείτε ορισμένες βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του οποίου είστε επικεφαλής;

Οι δικές μας προτεραιότητες είναι όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η νεολαία. Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δεν θα πουν ποτέ ότι η πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα «δεν είναι στην αρμοδιότητά τους», όπως λένε όλοι οι άλλοι.

Βασική προτεραιότητά μας είναι να υπάρξουν ανάσες ανακούφισης στην πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση της λαϊκή οικογένειας. Αυτό σημαίνει: Μείωση ή ακόμα και κατάργηση των δημοτικών τελών για ανέργους, απόρους, ΆμΕΑ, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούχους του ΚΕΑ, μικρούς ή νέους επαγγελματίες όπως έκαναν δήμοι που στην δημοτική αρχή βρίσκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση». Να μην γίνονται κατασχέσεις στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά για χρέη προς το δήμο όπως αποφάσισε η κυβέρνηση και υλοποιεί η δημοτική αρχή Ζενέτου. Να μειωθεί αποφασιστικά το ακριβό αντίτιμο στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου με προοπτική να καταργηθεί. Να καταργηθούν πλήρως τα τροφεία που υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς.

Είναι η διεκδίκηση νέων, δημόσιων δομών υγείας, επαρκούς στελέχωσης των ήδη υπαρχόντων με μόνιμο προσωπικό. Η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με δημιουργία δημόσιου Κέντρου Υγείας στο Δήμο Ιλίου. Γιατί δεν είναι δυνατόν μια τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει περιοχές του Μενιδίου, τους Αγίους Αναργύρους, το Καματερό, το Ίλιον, να καλύπτεται από ένα μόνο, υποστελεχωμένο ΙΚΑ, να μην υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο σε αυτή την περιοχή.

Είναι η κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς γιατί δεν είναι για παράδειγμα δυνατόν εν έτει 2019, νηπιαγωγεία στο δήμο να στεγάζονται μέσα σε μια μόνο αίθουσα σχολείου. Η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στη θέρμανση, στην πυρασφάλεια, στον αντισεισμικό έλεγχο, στη συντήρηση. Διεκδικώντας μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και όλο το λαό του Ιλίου αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολείων, πρόσθετους κρατικούς πόρους και προσωπικό στο δήμο για τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης.

Είναι η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα για όλους, μέτρων προστασίας των ανέργων. Αν δεκάδες δήμοι σε όλη την Ελλάδα είχαν μιμηθεί το παράδειγμα του Δήμου της Πάτρας που οργάνωσε πορεία 220 χλμ μέχρι την Αθήνα διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά και μέτρα προστασίας των ανέργων, τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά. Αντί γι' αυτό ο δήμος Ιλίου επιλέγει να κάνει «Λευκές Νύχτες» συμβάλλοντας στη διάλυση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολουμένων ενώ στήνει γραφεία που παρέχουν... συμβουλές στους ανέργους.

Είναι να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δήμο, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

Είναι να κλείσει άμεσα το αίσχος του ΧΥΤΑ της Φυλής που επιβαρύνει την υγεία του λαού όλης της Δυτικής Αθήνας. Να μη δημιουργηθεί ΧΥΤΥ στην πλάτη του Θεάτρου Πέτρας όπως σχεδιάζεται. Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο την επιχειρηματική κερδοφορία.

Ποιες είναι οι θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το μείζον για την περιοχή θέμα του Πάρκου Τρίτση;

Καταρχάς πρέπει να θυμίσουμε ότι το πάρκο δημιουργήθηκε και προστατεύτηκε όταν χρειάστηκε, από τους αγώνες του λαού της περιοχής με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές. Ο λαός του Ιλίου και όλης της δυτικής Αθήνας ξέρει επίσης πως το Φεστιβάλ της ΚΝΕ έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση και προβολή του πάρκου.

Το Πάρκο Τρίτση για να αναβαθμιστεί και να το απολαμβάνει ελεύθερα και δωρεάν ο λαός του Ιλίου και ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας χρειάζεται δυο βασικά πράγματα: Σταθερή, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τις ανάγκες λειτουργίας, φύλαξης και συντήρησής του.

Γι' αυτά κανείς δεν δίνει επαρκείς απαντήσεις. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο Φορέας Διαχείρισης. Αντίθετα με τον νέο κανονισμό λειτουργίας ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερη εμπορευματοποίησή του.

Για την ουσία δεν μιλούν ούτε οι δήμοι Ιλίου και Αγ. Αναργύρων - Καματερού που τσακώνονται για το ποιος θα μπορεί να αξιοποιεί αυτό το «φιλέτο», για επιχειρηματικούς σκοπούς και έσοδα.

Ποιες είναι οι θέσεις σας για τα οικονομικά των δήμων;

Βασική μας διεκδίκηση είναι η πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του δήμου από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες. Είμαστε αντίθετοι με την κατεύθυνση της κυβέρνησης τα έσοδα των δήμων από ιδίους πόρους - δηλαδή από την φοροαφαίμαξη του λαού - να ξεπεράσουν σε ποσοστό την κρατική χρηματοδότηση. Όπως και στην πρόταση οι δήμοι να εισπράττουν τον ΕΝΦΙΑ, τον άδικο φόρο που ψήφισε η ΝΔ και δεν κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έλεγε, φόρο που πρέπει να άμεσα καταργηθεί.

Πόροι μπορούν να προέλθουν και από το μεγάλο κεφάλαιο με αύξηση των ανταποδοτικών τελών σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες. Όπως και από τον εξοβελισμό των πολυδάπανων έργων βιτρίνας και πρόταξη έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα θέτουμε και το εξής ζήτημα: Πώς αξιοποιεί η διοίκηση του δήμου το πλεόνασμα εκατομμυρίων ευρώ το οποίο προέρχεται από το ξεζούμισμα του λαού της πόλης; Θα τα καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος όπως επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την εκ νέου κεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Θα διοργανώνει πανάκριβες φιέστες; Ή έστω αυτά τα χρήματα θα πρέπει να επιστρέψουν στο λαό του Ιλίου με έργα υποδομών που έχει ανάγκη η πόλη, με χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών, των σχολείων κλπ;

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν κάποια αντιπλημμυρικά έργα στο δήμο Ιλίου. Πιστεύετε πως πλέον το Ίλιον είναι θωρακισμένο από τέτοια φαινόμενα;

Πρέπει αρχικά να πούμε πως τα έργα αυτά, όπως αυτό στη Θηβών ή στη Ραδιοφωνία, έγιναν με τεράστια καθυστέρηση και αφού πρώτα οι κάτοικοι υπέστησαν μεγάλες ζημιές και καταστροφές. Και έγιναν ύστερα από μεγάλες κινητοποιήσεις και πιέσεις των κατοίκων στο Δήμο, την Περιφέρεια, την Κυβέρνηση, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».Είναι κάτι που γνωρίζω προσωπικά ως κάτοικος της Ζωοδόχου Πηγής που έχει πληγεί από πλημμύρες.

Έτσι όμως γίνεται πάντα με την προστασία του λαού. Η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο Δήμος, αφήνουν πραγματικά ανοχύρωτες τις πόλεις από έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας, ζωές και περιουσίες χάνονται από φυσικές καταστροφές και για να «κουνηθούν», πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Την ίδια ώρα, έργα υποδομής για το κεφάλαιο εγκρίνονται και υλοποιούνται στο άψε σβήσε.

Η πλήρης αντιπλημμυρική θωράκιση ενός δήμου, δεν είναι θέμα μόνο ορισμένων αποσπασματικών τοπικών παρεμβάσεων που βεβαίως είναι αναγκαίες και έχουμε παλέψει γι' αυτές. Απαιτείται συνολικός σχεδιασμός για όλη την Αττική και χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του συνόλου των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί κ.λπ.), της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων ατυχημάτων, μολυσματικών εστιών.

Βέβαια, αυτού του είδους τα έργα, τα αναγκαία για το λαό, δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ. Δεν είναι βλέπετε αυτοκινητόδρομοι να τους βάλουνε διόδια για να κονομάνε οι μεγαλοεργολάβοι...

Η δημοτική αρχή του κ. Ζενέτου διατείνεται πως έχει καταφέρει να είναι το Ίλιον μια νοικοκυρεμένη και όμορφη πόλη. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Το αν ισχύει αυτό μπορείτε να το δείτε κάνοντας μια βόλτα στις γειτονιές του Ιλίου που είναι εγκαταλελειμμένες χρόνια τώρα, χωρίς κανένα έργο, χωρίς έστω συντήρηση των υπαρχόντων. Για παράδειγμα, στον Άγιο Φανούρη και τη Ζωοδόχο Πηγή υπάρχει μεγάλη έλλειψη ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου, παιδικών χαρών (στη Ραδιοφωνία επίσης δεν υπάρχει ούτε μια!), χώρων άθλησης. Ότι φτιάχτηκε, φτιάχτηκε πριν από 30 χρόνια. Η Παλατιανή και ο Άγιος Νικόλας είναι αποκομμένες λόγω των πολύ λίγων και αραιών δρομολογίων των λεωφορειακών γραμμών. Τέτοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι γειτονιές και αυτό είναι αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής της διοίκησης του δήμου να δίνει βάρος μόνο στο «λαμπερό» κέντρο.

Πάνω απ' όλα όμως, όμορφος και νοικοκυρεμένος δήμος, σημαίνει οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία του δήμου, να ζουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.Με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθό που να ικανοποιεί τις ανάγκες. Με δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, με κοινωνική ασφάλιση, αξιοπρεπή σύνταξη. Με δωρεάν μόρφωση, πολιτισμό, αθλητισμό, μακριά από τα ναρκωτικά. Με γυναίκες που θα προστατεύεται η μητρότητά τους. Με δομές Υγείας για καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας. Με πράσινο και ελεύθερους χώρους. Τέτοιος δήμος σίγουρα δεν είναι το Ίλιον.

Ταυτόχρονα, σε όλες μας τις περιοδείες στις γειτονιές, βλέπουμε δεκάδες μαγαζιά κλειστά, μαγαζιά χωρίς πελάτες. Πως μπορεί να κρατηθεί ο μικρός επαγγελματίας με το συνεχές χαράτσωμα του κράτουςαλλά και του δήμου, το «μπαμπούλα» της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού; Πως μπορεί να έχει πελάτες όταν ο μισθός του εργαζόμενου είναι 400 ευρώ;

Αυτά είναι τα μεγάλα σοβαρά ζητήματα που πρέπει να μπουν στη συζήτηση. Και πάνω απ' όλα στη διεκδίκηση. Μια δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης θα είναι μπροστάρης στην πάλη του λαού για όλα αυτά τα ζητήματα, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Ποια είναι η διαφορά σας σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους που κατεβαίνουν στο Ίλιον και γιατί κάποιος να επιλέξει να ψηφίσει εσάς;

Η βασική διαφορά είναι ότι οι υποψήφιοι των περισσότερων από τους άλλους συνδυασμούς στηρίζονται ή προέρχονται από τα κόμματα που κυβέρνησαν ή κυβερνούν, κόμματα που έχουν την ευθύνη για την άσχημη κατάσταση που βιώνει ο λαός μας. Ο κ. Ζενέτος παραμένει ο εκλεκτός του ΚΙΝΑΛ παρά το προφίλ του δήθεν ανεξάρτητου που προβάλει. Ο κ. Κακούρης στηρίζεται από τη ΝΔ και ο κ. Κάβουρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι τρείς, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, στηρίζουν το σημερινό ασφυκτικό και αντιλαϊκό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για τους δήμους, η ΕΕ και το κεντρικό κράτος, όποιος κι αν ήταν κάθε φορά στην κυβέρνηση. Όλοι τους αποδέχονται την λειτουργία του δήμου ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας που «αρμέγει» το λαό της πόλης, την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, την ομηρία των 8μηνιτών και όλων των συμβασιούχων στο δήμο, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη μεταφορά της κρατικής ευθύνης για την παιδεία και την υγεία στους δήμους με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και απαξίωσή τους και πολλά άλλα.

Γι' αυτό δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στεγάζονται στην παράταξη του κ. Ζενέτου μέχρι και σήμερα στελέχη της ΝΔ, ενώ μέχρι και προ 5ετίας, στεγάζονταν εκεί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μοναδική αντιπολίτευση υπέρ του λαού και μαζί με το λαό, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη σημερινή δημοτική και περιφερειακή αρχή, μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο, ήταν και είναι οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

πηγή: www.ilion-news.gr