ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ: Να σταματήσει τώρα το έγκλημα στη Φυλή (VIDEO)

2021-02-28

«Να σταματήσει το έγκλημα στη Φυλή» απαίτησαν σωματεία και φορείς με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης έξω από την Περιφέρεια.

Σημειώνεται πως στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητείται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής», που περιλαμβάνει την επέκταση της χωματερής.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ο Νίκος Σταματόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Ιλίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Θοδωρής Σκολαρίκος, δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων - Καματερού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Αν. Αττικής και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και ο Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα.

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης έγιναν ομιλίες, ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Πατούλη, Δούρου και Παππού είστε οι βασιλιάδες του σκουπιδαριού». «Δυτική Αθήνα, Θριάσιο, Φυλή, να κλείσει τώρα η χωματερή». «Από Φυλή, Βαρνάβα τίποτα δεν περνά, η χωματερή θα μείνει στα χαρτιά».

Οι ομιλίες στη συγκέντρωση

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ, και ο Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Φυλής.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Πρωτούλης, μεταξύ άλλων ανάφερε ότι δεν θα μπορούν για καιρό να πνίγουν την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, γι' αυτό είμαστε και εμείς εδώ για να μεταφέρουμε αυτή τη φωνή. Σήμερα, πρόσθεσε, την επέκταση της χωματερής πάνω στη χωματερή έρχονται να την περάσουν ως 4ο θέμα, ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει ζητήσει το θέμα να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου και να συζητηθεί σε μονοθεματική (ακόμα και έκτακτη) συνεδρίαση. Αυτό, υπογράμμισε, είναι έγκλημα και πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι ότι συνειδητά σήμερα όσοι σηκώσουν το χέρι τους, το σηκώνουν για να πεθάνει από καρκίνο ο λαός της περιοχής. Τίποτε δεν τελειώνει εδώ, καλή συνέχεια στον αγώνα, κατέληξε ο Γ. Πρωτούλης. 

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Κωνσταντάς, σημείωσε ενδεικτικά ότι με fast track διαδικασίες, εν μέσω πανδημίας και κυριολεκτικά σαν την «κλέφτρα» η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και των δημοτών της περιοχής. 

Μιλώντας η Βέτα Πανουτσάκου, ανάμεσα σε άλλα, χαιρέτισε την απόφαση όλων όσοι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και κινητοποιούνται για να βάλουν ένα τέλος, να βάλουν φραγμό στις αντιλαϊκές αποφάσεις κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής.

Ενώ, ο Θοδωρής Χαμαλίδης τόνισε ότι το πρόβλημά τους είναι ποιος εργολάβος θα επικρατήσει. Τώρα δημιουργούν, συνέχισε, το «σινικό τείχος» μήκους 1,5 χιλιομέτρου και ύψους 20 μέτρων για να εγκιβωτιστούν εκατομμύρια τόνοι ακόμα σκουπίδια. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει, κατέληξε.

Ακολούθως αντιπροσωπεία τους μετέβη στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου έγινε δεκτό το αίτημά τους να γίνουν παρεμβάσεις εκπροσώπων τους στη συνεδρίαση του ΠΣ.

Δείγμα της αντιλαϊκής συνέχειας

Στον απέραντο σκουπιδότοπο της Φυλής, εκεί που θάβονται τα απορρίμματα όλου του Λεκανοπεδίου, εν έτει 2021, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, συνεχίζοντας τον σχεδιασμό της προηγούμενης διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδιάζει να φτιάξει ένα έργο για να συνεχίζει να γεμίζει σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η περιφερειακή αρχή έφερε για έγκριση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) γι' αυτό το έργο του αίσχους που προβλέπει έναν νέο, 3ο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, χωρισμένο σε 3 κύτταρα που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και «πανωσηκώματα». Για την αντιστήριξη του τεράστιου αυτού «πάνω - πανωσηκώματος» και για τη δημιουργία του απαιτούμενου χώρου θα κατασκευαστεί περιμετρικά ανάχωμα, ένα χωμάτινο «μίνι σινικό τείχος» μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων. Επιπλέον προβλέπεται η χωροθέτηση του εργοστασίου καύσης αποβλήτων που, όπως σκόπιμα διαρρέεται, πρόκειται να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.

Τοποθετούμενος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανέδειξε με πλήθος στοιχείων, όπως η τρομακτική άνοδος των νεοπλασιών και των θανάτων από καρκίνο, το έγκλημα που συντελείται. Προειδοποίησε δε τους άλλους περιφερειακούς συμβούλους πως όσοι εγκρίνουν τη ΜΠΕ, «θα ψηφίζουν ένα έγκλημα».

Να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου και να συζητηθεί σε μονοθεματική (ακόμα και έκτακτη) συνεδρίαση ο νέος ΧΥΤΑ Φυλής, το σύνολο των εγκαταστάσεων στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής, αλλά και γενικότερα η διαχείριση απορριμμάτων «ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν την άποψή τους φορείς και σωματεία όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Αττικής», απαιτεί από την περιφερειακή αρχή η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής.