Σειρά περιοδειών πραγματοποιεί αυτή την περίοδο ο Νίκος Σταματόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Ιλίου.

2019-02-08

Την Πέμπτη 31/1 το πρωί, πραγματοποιήθηκε περιοδεία στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου. Μέσα από τη συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς, αναδείχτηκαν ορισμένα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο. Όπως προβλήματα συντήρησης ή ακόμα και θέρμανσης (αφού τα καλοριφέρ λειτουργούν μόνο τις απολύτως απαραίτητες ώρες), προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα σχολεία στο Ίλιον.

Από την πλευρά του ο Νίκος Σταματόπουλος τόνισε πως σήμερα υπάρχει ανάγκη για μια δημοτική αρχή που θα είναι μπροστάρης και συμπαραστάτης των διεκδικήσεων και του αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας για κάθε μεγάλο πρόβλημα, όπως και αυτό της εκπαίδευσης. Μια δημοτική αρχή που θα μπαίνει μπροστά στις αναγκαίες διεκδικήσεις για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και τις ανάγκες των σχολείων, για μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και αναπληρωτών, σε αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Που θα δίνει προτεραιότητα στη σωστή συντήρηση και λειτουργία των σχολείων πέρα από το «φαίνεσθαι», στον έλεγχο της καταλληλότητας και αντισεισμικότητας των σχολικών κτιρίων κλπ.


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε περιοδεία στους χώρους του ιδρύματος «Η Μητέρα». Από όλους τους εργαζόμενους μεταφέρθηκαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα όπως αυτά της μεγάλης υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, της επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων και των όρων εργασίας των εργαζομένων. Προβλήματα που οδηγούν στην πλήρη εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων και σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της φροντίδας των παιδιών, στο να μην λειτουργούν ολόκληρες πτέρυγες του ιδρύματος που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν και άλλα παιδιά.

Ο Νίκος Σταματόπουλος ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης που συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων, συρρικνώνει και αποδυναμώνει τον σημαντικό τομέα της πρόνοιας ώστε να αφήνεται χώρος δράσης στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ΜΚΟ που μοναδικό στόχο έχουν το κέρδος. Ανέδειξε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής που αποδέχεται την απαράδεκτη ευρωενωσιακή και κυβερνητική κατεύθυνση για πέρασμα των αρμοδιοτήτων της πρόνοιας από το κράτος σε άλλες δομές (δήμοι, ΜΚΟ κλπ) που έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή αποσάθρωσή τους. Πρόβαλε την ανάγκη ύπαρξης ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας - πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς καμιά εμπλοκή επιχειρήσεων και ΜΚΟ. Τόνισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση», είτε ως δημοτική αρχή είτε ως αντιπολίτευση, θα συνεχίσει να στηρίζει, όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις διεκδικήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης στο ίδρυμα, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, των επικουρικών, και των εργολαβικών εργαζομένων, για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των εργαζομένων.