Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19/5/2020

2020-05-22

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 19 Μαΐου 2020, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου μέσω των ερωτήσεων, των προτάσεων και των τοποθετήσεών τους έθεσαν μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, όπως:

Το σοβαρό θέμα της λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Σύρου 17 στο Περιστέρι, στα σύνορα με το Ίλιον, μεταφέροντας την έντονη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Επισήμαναν το γεγονός, πως η συγκεκριμένη κεραία, εκτός του ότι τοποθετήθηκε σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από δημόσια σχολεία όπως το 3ο ΓΕΛ Ιλίου και το 36ο Δημοτικό Περιστερίου. Από πλευράς της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου, κατατέθηκε ψήφισμα στήριξης των αιτημάτων και κινητοποιήσεων των κατοίκων για την απομάκρυνσή της, που έγινε ομόφωνα δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, καθώς οι ανάγκες για μόνιμο και επαρκές προσωπικό είναι πολύ πιο επιτακτικές σήμερα. Τόνισαν πως πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα, από όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να επιστρέψουν σε ασφαλή και καθαρά σχολεία. Απαντώντας εκ μέρους της Διοίκησης ο κ. Μαρκόπουλος, παραδέχθηκε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καθαριότητα των σχολείων, καθώς το διαθέσιμο προσωπικό δεν επαρκεί ώστε να τηρηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όταν λειτουργήσουν ξανά όλα τα σχολεία. Την ίδια ώρα βέβαια, η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να γίνει πράξη η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ζητά από την κυβέρνηση τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών.

Επανέφεραν τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των επαγγελματιών και των λαϊκών νοικοκυριών που επλήγησαν από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Επιπλέον πρότειναν να αξιοποιηθούν κονδύλια από εκδηλώσεις όπως η Λευκή Νύχτα, αλλά και η έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που θα δοθεί στους δήμους, ενώ κατήγγειλαν την απαράδεκτη τακτική της δημοτικής αρχής να συνεχίζει να βάζει σε αντιπαράθεση τα αιτήματα αυτά με τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ρήγας Παναγιώτης, σε τοποθέτησή του, επισήμανε πως οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες και όλοι οι δημότες, έχουν ανάγκη από έναν δήμο που θα τους στηρίζει, εξαντλώντας κάθε πιθανό περιθώριο και όχι το συνεχόμενο «θέλω αλλά δεν μπορώ» του κ. Ζενέτου.

Σχετικά, με την αντιπυρική προστασία του δήμου, ζήτησαν ενημέρωση για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας που έχει πάρει ο δήμος, καθώς και τον τρόπο κατανομής των ανάλογων πιστώσεων. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν, φάνηκε η ελλιπής χρηματοδότηση για την αντιπυρική προστασία (μόλις 24.600€), γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής και την ασφάλεια των δημοτών.

Μετέφεραν την ανησυχία εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι ενημερώθηκαν από την υπηρεσία, ότι όσοι έχουν κάνει ήδη χρήση κάποιων ημερών από την κανονική τους άδεια (επειδή έπρεπε να φυλάξουν τα παιδιά τους λόγω κορωνοϊού), θα τους αφαιρεθεί τον αντίστοιχο αριθμό ημερών κανονικής άδειας για την επόμενη χρονιά. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι του χρόνου οι εργαζόμενοι θα έχουν λιγότερες μέρες κανονικής άδειας, πράγμα απαράδεκτο. Με ερώτησή τους ζήτησαν ενημέρωση από τη δημοτική αρχή καθώς και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει. Στα παραπάνω, η δημοτική αρχή αρκέστηκε να πει πως ό,τι γίνεται είναι σύμφωνο με το νόμο και εγκύκλιους του υπουργείου Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα όλων των βαθμίδων του κράτους, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει και τους δήμους να υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστος Κούκος, ζήτησε να μπει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, το θέμα του αντί-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, καθώς και της απαράδεκτης τροπολογίας που τοποθετεί κάμερες στις σχολικές αίθουσες. Η δημοτική αρχή, αξιοποιώντας ακόμα μια φορά τη στήριξη της Δημοτικής Ισοπολιτείας του κ. Κακούρη, καταψήφισε ακόμα και το να γίνει συζήτηση, προτάσσοντας αστεία προσχήματα όπως «...δεν ξέρουμε τι λέει το νομοσχέδιο ώστε να πάρουμε θέση..».