Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου στο δημοτικό συμβούλιο στις 6/4/2020

2020-04-09

Τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιλίου μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε αυτό, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσαν μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού του Ιλίου.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου Νίκος Σταματόπουλος, έθεσε τα εξής ζητήματα:

  • Την ανάγκη να προβεί η δημοτική αρχή σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν το Κέντρο Υγείας Ιλίου (στον Αγ. Φανούρη) και η Μονάδα Υγείας Αγ. Αναργύρων (στην οδό Μπίμπιζα) που υπάρχουν στο δήμο μας και να λειτουργούν σε 24ωρη βάση για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και για να καλυφθούν οι ανάγκες των χρόνια πασχόντων. Η απάντηση που δόθηκε από τον Δήμαρχο, ότι έχει στείλει επιστολή στην κυβέρνηση για την ένταξη της Μονάδας Υγείας Αγίων Αναργύρων στο σχέδιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είναι υποκριτική και μοιάζει περισσότερο με ευχή. Όλο το προηγούμενο διάστημα η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για το ζήτημα της υποστελέχωσης των 2 αυτών μονάδων υγείας και ιδιαίτερα του Κέντρου Υγείας Ιλίου που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο.
  • Όσον αφορά τους εργαζόμενους του δήμου, τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, να δίνονται όλα τα απαραίτητα υλικά (μάσκες, γάντια, φόρμες, γυαλιά, αντισηπτικά) σε όλους εργαζόμενους και ιδιαίτερα σε όσους δουλεύουν σε εξωτερικές εργασίες. Επανέλαβε τις πάγιες διεκδικήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού, για να επιστραφούν τα κλεμμένα στους εργαζόμενους όπως το δώρο Πάσχα που έστω και έκτακτα δικαιούνται και οι εργαζόμενοι στους δήμους που εργάζονται σκληρά σε συνθήκες πανδημίας. Η απάντηση που δόθηκε από τη δημοτική αρχή, ότι όλα τα μέτρα προστασίας τηρούνται κανονικά, διαψεύδονται από καταγγελίες που έκαναν εργάτες του δήμου στο αμαξοστάσιο (βλέπε εδώ)
  • Πρότεινε την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 4 μήνες για τα λαϊκά νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος, προσαυξημένο κατά 1.500 ευρώ για κάθε παιδί. Επίσης την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 4 μήνες για τους μικρούς ΕΒΕ του δήμου με εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ το έτος ανεξάρτητα από το αν έχουν κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα να μην γίνεται καμιά αναγκαστική κατάσχεση για παλιότερα χρέη δημοτών προς το δήμο. Η απάντηση που δόθηκε από τον Δήμαρχο ήταν ότι δήθεν δεν γίνεται να κάνουμε τόσο μεγάλη ελάφρυνση γιατί θα κινδυνεύσουν οι μισθοί των εργαζομένων του δήμου. Ο Νίκος Σταματόπουλος ανέδειξε πως θα μπορούσαν για αυξηθούν τα δημοτικά τέλη στις τράπεζες και στα super market (που η κερδοφορία τους έχει εκτιναχθεί σε αυτές τις συνθήκες) προκειμένου να ελαφρυνθούν οι μικροί επαγγελματίες. Τότε ο Δήμαρχος «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα» είπε πως «τα super market και οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό στο σύνολο των τ. μ.», πράγμα που δεν ισχύει γιατί στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύουν το 1/5.
  • Ζήτησε να πάρει μέτρα δημοτική αρχή ώστε να μην γίνει καμιά διακοπή νερού και ηλεκτρικού για τους δημότες.
  • Ζήτησε από τη δημοτική αρχή να καταδικάσει την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή που προχωρά με διαδικασίες fast track από τον ΕΔΣΝΑ εν μέσω πανδημίας. Ο Δήμαρχος δεν καταδίκασε αυτή την εξέλιξη λέγοντας πως «αν παραβιάζεται το νομοθετικό πλαίσιο το καταδικάζω, δεν νομίζω όμως ότι παραβιάζεται».

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Παναγιώτης Ρήγας, έθεσε το ζήτημα των 2 λαϊκών αγορών (στη Χίου και στην Αιάκου) που έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα. Ρώτησε για το τι μέτρα θα πάρει η δημοτική αρχή ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία αυτών των λαϊκών αγορών, παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση χωρίς τη δημιουργία συνωστισμού ώστε να εξασφαλίζεται και η τήρηση όλων των κανόνων προφύλαξης και υγιεινής. Και σε αυτό το ζήτημα ο Δήμαρχος δεν απάντησε ουσιαστικά για το τι μέτρα θα πάρει λέγοντας πως «ούτως ή άλλως οι 2 αυτές λαϊκές αγορές θα ξανανοίξουν τη Μεγάλη Δευτέρα».