Παλεύουμε για Πάρκο Τρίτση ανοιχτό στο λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα

2023-04-02

Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ


Το Πάρκο Τρίτση είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στον αστικό ιστό της Αθήνας με έκταση περίπου 1200 στρέμματα. Δημιουργήθηκε και περιφρουρήθηκε χάρη στους αγώνες του λαού της περιοχής και αποτελεί πραγματική ανάσα για τη Δυτική Αθήνα και το λεκανοπέδιο συνολικά.

Το ΚΚΕ προσεγγίζει τα ζητήματα που αφορούν στο Πάρκο με κριτήριο ότι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου πρέπει είναι λαϊκή περιουσία. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά και αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να αναζητήσουν κερδοφορία επιχειρηματικοί όμιλοι. Κατεύθυνση στην οποία συμφωνούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Με αυτήν την αφετηρία προσεγγίζουμε και την πρόταση της περιφερειακής αρχής του εκλεκτού της ΝΔ κ. Πατούλη για το Πάρκο που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Είναι μια πρόταση που αντιμετωπίζει το Πάρκο ως μια ακόμα «μπίζνα». Πέρα από αλλαγές που ενδεχομένως να υπάρξουν στο τελικό σχέδιο, έχει στο επίκεντρο της την εμπορευματοποίηση του Πάρκου. Με «εμπορικούς δρόμους», εμπορική εκμετάλλευση κτιρίων, νέες κατασκευές ακόμα και «ξενοδοχείο δενδρόσπιτων», το τελευταίο μάλιστα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως δασική.

Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν φωνές που μας έλεγαν ότι το Πάρκο παραμένει «αναξιοποίητο», έχοντας στο μυαλό τους όχι την ουσιαστική αναβάθμιση του αλλά όλο και περισσότερες εμπορικές χρήσεις. Θυμίζουμε μόνο τη μελέτη του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) για την «Οικονομική βιωσιμότητα του Πάρκου» που εκπονήθηκε το 2008 και πρότεινε τα έσοδα του Πάρκου να προέρχονται από το εισιτήριο του τρένου, τη λειτουργία λαϊκών αγορών, ανθαγορών και φεστιβάλ οικολογικών προϊόντων κ.α. Και όλα αυτά κάτω από τον πέπλο μιας ψευδεπίγραφής «περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης», μακριά από τη γνήσια αγωνία των απλών ανθρώπων για το περιβάλλον, όπως συμβαίνει και σήμερα με την πρόταση της Περιφέρειας.

Κρίσιμα ζητήματα για το Πάρκο είναι η εξασφάλιση επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης και η πρόσληψη προσωπικού με πλήρη δικαιώματα για να μπορεί το σύνολο των χώρων και των υποδομών της έκτασης του να διατεθούν για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής με ελεύθερη και δωρεάν χρήση, χωρίς επιμέρους οριοθετήσεις και περιορισμούς. Αντί αυτού σήμερα οι λιγοστοί εργαζόμενοι στο πάρκο προέρχονται κατά κύριο λόγο από αποσπάσεις και η χρηματοδότηση αρκεί ίσα να για να καλύπτει τη μισθοδοσία και στοιχειώδεις παρεμβάσεις.

Ο λαός της περιοχής έχει πλέον μεγάλη εμπειρία. Από εικόνες εγκατάλειψης του Πάρκου, από εναλλαγή περιφερειακών αρχών, από επίδοξους «σωτήρες» του, από διαφορετικά διοικητικά σχήματα, από διαξιφισμούς για το καθεστώς ιδιοκτησίας που άφηναν στο απυρόβλητο την πολιτική που εφαρμόζεται, από τη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με «ιδιοκτησιακή» νοοτροπία.

Η πείρα αυτή μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για να βάλουμε αποφασιστικά φρένο σε επιχειρηματικά συμφέροντα και να διασφαλίσουμε ότι το πάρκο θα είναι ανοιχτό για το λαό, απορρίπτοντας την πρόταση της Περιφέρειας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, τις νέες και τους νέους της Δυτικής Αθήνας σε οργάνωση του αγώνα και διεκδίκηση για:

- Σταθερή, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση του πάρκου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Έκτακτη χρηματοδότηση για επείγουσες ανάγκες.

- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τις ανάγκες λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης του πάρκου.

- Ελεύθερη και δωρεάν χρήση του πάρκου για το λαό της περιοχής ως χώρου πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού.

- Να σταματήσει η δράση ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ και κάθε σχέδιο για εμπορευματοποίηση.

- Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας που να καλύπτει τις ανάγκες του πάρκου.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συνεχίσουν να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για την περιφρούρηση του Πάρκου Τρίτση.