Να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις σε λαϊκά νοικοκυριά για μικροχρέη στο Δήμο!

2020-12-30

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών από δημότες του Ιλίου για κατασχέσεις χρημάτων που γίνονται από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς λόγω μικροοφειλών στο δήμο παρελθόντων ετών. Και μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που επιχειρείται τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης να φορτωθούν πάλι στο λαό, που το λαϊκό εισόδημα μειώνεται, που χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους και οι μικροί επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τεράστια αδιέξοδα!

Πρόκειται για εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ με βάση τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα στις δημόσιες υπηρεσίες (και στους δήμους) να προβαίνουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, μέχρι και σε πλειστηριασμό κατοικιών για μικροοφειλές ακόμα και 500 ευρώ, βάζοντας ταυτόχρονα στο στόχαστρο πέρα από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους ίδιους τους εργαζόμενους των δήμων που με την απειλή πειθαρχικών ποινών και τον καταλογισμό ευθυνών υποχρεούνται να εξαντλούν το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου, Νίκος Σταματόπουλος επικοινώνησε για το ζήτημα αυτό με τον Δήμαρχο κ. Ζενέτο ο οποίος επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω αλλά ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να κάνει τίποτα αφού «τα χέρια του είναι δεμένα» λόγω του νόμου τον οποίο πρέπει να εφαρμόσει. Δηλαδή αναπαρήγαγε τη γνωστή πια λογική του «θέλω αλλά δεν μπορώ». Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν θέλει γιατί αν ήθελε, θα μπορούσε να υιοθετήσει την επανειλημμένη πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο μη εφαρμογής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για μικροοφειλές προς το δήμο, περιφρουρώντας θεσμικά και πολιτικά τους υπαλλήλους του δήμου από τις απειλές καταλογισμού της κρατικής διοίκησης.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιλίου, θα επαναφέρουμε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε με ευθύνη και απόφασή του:

  • να προχωρήσει στη διαγραφή όλων των μικροφειλών για τα νοικοκυριά που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν
  • να ανακαλέσει, να σταματήσει και να μην εφαρμόσει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για μικροοφειλές των νοικοκυριών.
  • να περιφρουρήσει θεσμικά και πολιτικά τους υπαλλήλους του δήμου από τις απειλές καταλογισμού της κρατικής διοίκησης.
  • να απαιτήσει τώρα από την κυβέρνηση να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη σέντρα της εφορίας και να σηκώνουν τα χέρια μπροστά στους μεγαλοκατέχοντες. Να ενισχύσει με την δράση και την στάση του την πάλη του λαού για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.