Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής! Ούτε σκέψη για ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά!

2019-10-21

                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιλίου ζητά με γραπτό αίτημα να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι εξελίξεις με τον ΧΥΤΑ Φυλής και να υιοθετηθεί το αγωνιστικό ψήφισμα που έχουν διαμορφώσει σωματεία και φορείς.

                           (Ακολουθεί το κείμενο των φορέων)

                           Κανένας εφησυχασμός! Τώρα ξεσηκωμός!
Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής! Ούτε σκέψη για ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά!

         Μέσα στο κατακαλόκαιρο η Περιφερειακή Αρχή της κ. Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) λίγες μέρες πριν αποχωρήσει, σε απόλυτη συνεννόηση και συμφωνία με τον νέο Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη και την κυβέρνηση της ΝΔ, αποφάσισε στον ΕΔΣΝΑ τη δημιουργία ενός νέου ΧΥΤΑ στην Φυλή. Όρισαν ακόμη και παλιά λατομεία, ανάμεσα στα οποία και το λατομείο Μουσαμά, στην πλάτη του Θεάτρου Πέτρας στην Πετρούπολη, ως τον επικρατέστερο χώρο για το μεγαλύτερο και με διαφορά ΧΥΤΥ της Αττικής.
     Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την κατασκευή νέας μεγάλης χωματερής, δίπλα ακριβώς στην υπάρχουσα υγειονομική βόμβα της Φυλής και σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό Γεννηματά 2 των Άνω Λιοσίων.
     Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει ήδη δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ και σύμφωνα με αυτόν η νέα χωματερή σχεδιάζεται να φιλοξενήσει ακόμα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια!
     Οι ευθύνες για την υγειονομική βόμβα στη Φυλή, όπως και για τις καινούριες που ετοιμάζουν, είναι διαχρονικές και έχουν ονοματεπώνυμο! Η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια των επιλογών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής στη Φυλή και της περιφέρειας ετοιμάζουν νέες business για τους επιχειρηματικούς ομίλους και στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει θάψιμο των σκουπιδιών και επιπλέον νομιμοποιεί την καύση τους από τις βιομηχανίες ως φθηνό καύσιμο, όπως συμβαίνει στο Βόλο και σχεδιάζεται και στην Αττική. Προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των αποβλήτων, την πιο μεγάλη εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, την παραπέρα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανοχή απέναντι στην ασυδοσία του βιομηχανικού κεφαλαίου που σπέρνει κατά βούληση τα τοξικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητά του.
         Κάθε προσπάθεια να κρυφτούν οι πραγματικές αιτίες και οι πολιτικές κατευθύνσεις που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, και που κάτω από υψηλούς τόνους, όλο το προηγούμενο διάστημα κάλυπταν τη στήριξή τους στη διοίκηση της κ. Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), αντικειμενικά έδωσαν χέρι βοήθειας στην εξέλιξη που χαντακώνει την περιοχή και την υγεία μας. Η θέση για τοπική διαχείριση κατακερματίζει την ανάγκη συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος, πετάει το μπαλάκι στους δήμους και ανοίγει την πόρτα της ιδιωτικοποίησης.
         Το έγκλημα που συντελείται τόσα χρόνια στην περιοχή μας δεν αφήνει περιθώρια αναμονής. Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής πάνω από μισό αιώνα έχει αυξήσει τα κρούσματα καρκίνου στους κατοίκους και τους εργαζόμενους στη χωματερή κατά 30%! Δεν θα επιτρέψουμε στους επιχειρηματικούς ομίλους, που για αυτούς τα σκουπίδια είναι χρυσός, πέρα από το τσάκισμα στους μισθούς και τα δικαιώματά μας, να παίξουν με την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας! Με την οργάνωση της πάλης θα ανατρέψουμε τα σχέδιά τους!
        Έχουμε πείρα! Πληρώσαμε την κρίση τους όλα αυτά τα χρόνια, φορτωθήκαμε στις πλάτες μας τρία μνημόνια και τώρα μας καλούν να πληρώσουμε την ανάπτυξή τους ακόμη και με την ίδια την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας!

Διεκδικούμε:
* Καμία σκέψη για νέα χωματερή στο παλιό λατομείο Μουσαμά και επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή! Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις.
* Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.
* Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία, Μελετάνι, "ΤΙΤΑΝ" και Σταμέλου που βρίσκονται στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας.
* Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.
* Όχι στην καύση των απορριμμάτων, που παράγει ρύπους οι οποίοι προκαλούν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.
* Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
* Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
* Ενιαίο φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που να σχεδιάζει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες! Με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή. Μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό, διασφάλιση της χωριστής διαλογής διαφορετικών ειδών απορριμμάτων. Δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση μακριά από κατοικημένες περιοχές!

Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πετρούπολης. Εμπορικός Σύλλογος Ιλίου, Συνδικάτο Οικοδόμων παράρτημα Ιλίου- Πετρούπολης - Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης, Σύλλογος Γυναικών Ιλίου, ΟΒΣΑ, Σωματείο Τύπου- Χάρτου, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.