Μουσική, θέατρο και πλούσια συζήτηση στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ (ΦΩΤΟ)

2019-04-22

Στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στο Ίλιον έστησαν το Μαθητικό τους Φεστιβάλ μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Ιλίου, της Πετρούπολης, του Καματερού και των Αγίων Αναργύρων. Ένα πορτρέτο του κομμουνιστή ήρωα ΝίκουΜπελογιάννη και μια ζωγραφιά του δολοφονημένου από τους ναζί χρυσαυγίτες, αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα στόλιζαν τον χώρο. Κολάζ, εκθέσεις και συνθήματα οριοθετούσαν το Φεστιβάλ. Ανάμεσα σε αυτά ξεχώριζαν τα ταμπλό που οι μαθητές έφτιαξαν ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου και τα οποία καλούσαν στη μεγάλη μαθητική κινητοποίηση της Δευτέρας 22 Απρίλη. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ είχαν τη δική τους ξεχωριστή θέση και τη δική τους έκθεση, που με καυστικό χιούμορ κατήγγειλε την τραγική κατάσταση στα σχολεία τους. Ακόμη, στο χώρο του Φεστιβάλ βρισκόταν το παράρτημα Ιλίου του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε ο δήμαρχος Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βαγγέλης Σίμος.

Την έναρξη του Φεστιβάλ σηματοδότησε ο χαιρετισμός του Γιώργου Ζόμπου, στελέχους της ΚΝΕ και μαθητή στο ΕΠΑΛ Ιλίου. Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από τη μαθητική θεατρική ομάδα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ. Το σενάριο ήταν βασισμένο στη δύσκολη καθημερινότητα των μαθητών, στο άγχος, στο τρέξιμο, στην έλλειψη ελεύθερου χρόνου... Οι ρόλοι ήταν βγαλμένοι από την πραγματικότητα, οι μαθητές - πρωταγωνιστές αναπαράστησαν ουσιαστικά τη ζωή τους, δίνοντας όμως και ένα μήνυμα στους συμμαθητές τους. Το ελπιδοφόρο μήνυμα ανυπακοής και αγώνα που δίνει η ΚΝΕ στα σχολεία, ενάντια στις κυβερνήσεις και την ΕΕ, που για χάρη των μεγαλοεπιχειρηματιών κάνουν δύσκολη τη ζωή των μαθητών και των γονιών τους. «Έχεις τα πινέλα, έχεις και τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα!». Με αυτό το τόσο μικρό σε έκταση, αλλά τόσο βαθύ σε νόημα απόσπασμα από τον Νίκο Καζαντζάκη έκλεισε το θεατρικό, συγκινώντας τους θεατές.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ (διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία της) και στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε για έναν σύντομο χαιρετισμό ο Χρήστος Κούκος, στέλεχος της ΚΝΕ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ιλίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με hip-hop live από τους Sad Weal και Fatty Beatz, οι οποίοι με δυνατούς ρυθμούς ξεσήκωσαν τους συμμαθητές τους. Στη συνέχεια, το μουσικό σχήμα του 3ου ΓΕΛ Πετρούπολης άλλαξε το κλίμα με έντεχνα τραγούδια και μελοποιημένη ποίηση. Ευχαρίστησαν την ΚΝΕ, λέγοντας ότι οι εκδηλώσεις της είναι βήμα για κάθε νέο που θέλει να εκφράσει τη δημιουργικότητά του. Μάλιστα, πριν κατέβουν από τη σκηνή, τραγούδησαν με υψωμένες τις γροθιές τον «Οδηγητή» του Κώστα Βάρναλη.

Το πρόγραμμα έκλεισε με τον ταλαντούχο νέο τραγουδιστή Παντελή Κυραμαργιό, ο οποίος με την κιθάρα και το μουσικό του σχήμα ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους με ωραίες έντεχνες και λαϊκές δημιουργίες. Ιδιαίτερη στιγμή του Φεστιβάλ ήταν όταν κάλεσε μαθητές να ανέβουν στη σκηνή και να τραγουδήσουν μαζί τα «Μαλαματένια Λόγια». Από το μουσικό του πρόγραμμα δεν έλειψαν και τα αντάρτικα τραγούδια, στο άκουσμα των οποίων οι παρευρισκόμενοι «απάντησαν» με συνθήματα για την 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ.

Η ομιλία της Κωνσταντίνας Τσιουπρά