Μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ιλίου (Αγ. Φανουρίου) (ΦΩΤΟ)

2023-03-28

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην υποβάθμιση και το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Ιλίου (Αγ. Φανουρίου) πραγμαποιήθηκε την Τρίτη 28 Μάρτη το πρωί έξω από το Κέντρο Υγείας. Η συγκέντρωση οργανώθηκε από τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ της περιοχής, τον σύλλογο γυναικών Ιλίου και το κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Ιλίου Νίκος Σταματόπουλος και Παναγιώτης Ρήγας. 

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία και οι φορείς ανέφεραν πως "η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά στην υποβάθμιση όλων των δομών υγείας, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους και την παράδοση της υγείας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να κερδοσκοπούν στις πλάτες του λαού. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η υποβάθμιση του ΚΥ (ΙΚΑ) Αγ. Φανουρίου που θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο, αφού σήμερα, ουσιαστικά υπολειτουργεί, έχοντας στην δύναμή του μόνο 10 γιατρούς για όλες τις ειδικότητες και τους επόμενους μήνες λόγω συνταξιοδότησης θα μείνει με 5 μόνο γιατρούς. (...) Την ίδια στιγμή, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα ιδιωτικά Κέντρα Υγείας. (...) Απαιτούμε: Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό. Να στελεχωθούν όλα τα Κέντρα Υγείας με γιατρούς από όλες τις ειδικότητες. Να ενισχυθεί ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία".

Το λόγο στη συγκέντρωση πήραν ο Γιώργος Σταματόπουλος εκ μέρους του παραρτήματος Ιλίου των συνταξιούχων ΟΑΕΕ, η Πόπη Τέσσα εκ μέρους του σωματείου των συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Δημήτρης Γεωργίου, διευθυντής του Κέντρου Υγείας. 

Ο Νίκος Σταματόπουλος, επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Ιλίου, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στη συγκέντρωση, ανέφερε πως το πιο ελπιδοφόρο είναι η μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής στη συγκέντρωση γιατί μόνο έτσι μπορεί να πει φρένο στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο του Κέντρου υγείας αλλά και να διεκδικηθεί η πραγματική ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ανέφερε πως όλοι όσοι κυβέρνησαν υποβαθμίζουν σκόπιμα την δημόσια ΠΦΥ ώστε να οδηγούν το λαό να χρυσοπληρώνει τους ιδιώτες. Πως γι' αυτό το λόγο μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό και στα θέματα της υγείας. Ανέδειξε τις ευθύνες και της δημοτικής αρχής που αρνείται πεισματικά εδώ και καιρό να πάει θέση, στηρίζοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο τις μεθοδεύσεις για το κλείσιμο της δομής. Τέλος ενημέρωσε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" θα φέρουν ξανά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. 

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι το δημαρχείο όπου αντιπροσωπεία των σωματείων και των μαζικών φορέων παρέδωσε στον δήμαρχο υπόμνημα με τα αιτήματα και ζήτησε να υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που να στηρίζει τις διεκδικήσεις της συγκέντρωσης.