Κοινή δηλωση των κομμουνιστών δημάρχων: Η κυβέρνηση μετακυλίει στους δήμους, την ίδρυση των τμημάτων ένταξης στα σχολεία χωρίς τα αντίστοιχα κονδύλια

2019-03-23

Κοινή δήλωση για το γεγονός πως η κυβέρνηση «σπρώχνει» στους δήμους την ευθύνη ίδρυσης Τμημάτων Ενταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έκαναν οι κομμουνιστές δήμαρχοι Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, και Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.

Σημειώνουν πως η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας θέτει ως προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία αναγκαίων δομών για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης τη χρηματοδότησή τους από τους δήμους, καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για το θέμα και απαιτούν «γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες σε ειδικές δομές, για όλους τους μαθητές, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας», καθώς επίσης «γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους».

Αναλυτικά η κοινή δήλωση:

«Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις που προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση Τμημάτων Ενταξης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Χωρίς να σταθούμε στις παιδαγωγικές προϋποθέσεις που θέτει και οι οποίες δεν είναι λίγες, υπάρχει ξεχωριστή αναφορά για τους δήμους, με επισήμανση ότι ως προαπαιτούμενο για να ιδρυθεί Τμήμα Ενταξης "πρέπει να εκδοθεί βεβαίωση δαπάνης για τα λειτουργικά έξοδα των προτεινόμενων Τμημάτων Ενταξης από την αρμόδια Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Εκπ/σης. Στη βεβαίωση θα αναφέρεται το απαιτούμενο ποσό από 01/09/2019 έως και 31/12/2019 και το απαιτούμενο ετήσιο ποσό για κάθε επόμενο έτος, καθώς και ότι υπάρχει δέσμευση των απαραίτητων πιστώσεων"!

Θέτει δηλαδή ως προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία αναγκαίων δομών για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης τη χρηματοδότησή τους από τους δήμους. Θυμίζουμε ότι τόσο αυτή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να μειώσουν τα χρήματα προς τις Σχολικές Επιτροπές κατά 60%, σε βαθμό που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα. Αυτή η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψουν αναγκαίες παρεμβάσεις για τη σωστή λειτουργία των σχολείων, πόσο μάλλον και έκτακτες ανάγκες!

Είναι απαράδεκτο! Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας χωρίς ντροπή μετακυλίουν την ευθύνη στους δήμους για την ίδρυση και λειτουργία τόσο αναγκαίων για την εκπαιδευτική διαδικασία δομών.

Αν συνυπολογίσουμε τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια στην Ειδική Αγωγή, καταλαβαίνουμε ότι αυτό απαιτεί γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και όχι διαχείριση της μίζερης πολιτικής τους. Από τα στοιχεία που υπάρχουν, είναι χιλιάδες οι μαθητές που χρειάζονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις που αφορούν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και είναι ουσιαστικά ακάλυπτοι, ελλείψει δομών.

Πολύ εύφορη για το λαό η "μεταμνημονιακή" περίοδος που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση! Δεν καλύπτει ούτε τα λειτουργικά έξοδα για την ίδρυση κάποιων Τμημάτων Ενταξης.

Εδώ και τώρα να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη που της αναλογεί. Ας κόψει κάτι από τα δισ. στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, ας μην είναι τόσο γαλαντόμα με τις φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματιών, για να εξοικονομήσει κανένα "ψίχουλο" για την Ειδική Αγωγή και να μη μεταθέτει τις ευθύνες της.

Φτάνει πια η κοροϊδία!

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε ειδικές δομές, για όλους τους μαθητές, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους».