Κοινή δήλωση των Νίκου Σταματόπουλου, Θοδωρή Σκολαρίκου και Βαγγέλη Σίμου για την κατάργηση του κτηματολογικού γραφείου Ιλίου 

2022-08-25

Με απόφαση της κυβέρνησης καταργείται το κτηματολογικό γραφείο Ιλίου και συγχωνεύεται με το κτηματολογικό γραφείο Αχαρνών. Η απόφαση αυτή θα έχει ως συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των Δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Πετρούπολης που θα αναγκάζονται να μετακινούνται στο Δήμο Αχαρνών.

Η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, που χρειάζεται να διεκπεραιώσουν συναλλαγές τους με τις κρατικές υπηρεσίες, ταλαιπωρούνται υπέρμετρα και αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες οδηγούνται στα όρια της εξάντλησης στην προσπάθεια τους να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την κατάσταση.

Παρά τις διακηρύξεις για «συμβόλαιο με ένα κλικ», η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η κατάθεση εγγράφων στα κτηματολογικά γραφεία του Ελληνικού Κτηματολογίου μέσω των αντίστοιχων ηλεκτρονικών εφαρμογών είναι προβληματική και ελλοχεύει κινδύνους.

Η ταχύτητα συγκέντρωσης αυτών των απαραίτητων δικαιολογητικών εξαρτάται από την κατάσταση σε μια σειρά κρατικές υπηρεσίες, που έχει ως συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις.

Αποδεικνύεται ότι η περίφημη ψηφιοποίηση του αστικού κράτους αξιοποιείται για να μην προχωρήσουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η ενίσχυση των υποδομών, καθώς και για την ανάθεση λειτουργιών του σε ιδιώτες.

Ενώ, την ίδια ώρα που ενισχύονται οι καθυστερήσεις, η ταλαιπωρία και τα έξοδα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, οι υποθέσεις μεγάλου οικονομικού επενδυτικού ενδιαφέροντος προωθούνται ταχύτατα και κατά προτεραιότητα.

Απαιτούμε να μην καταργηθεί το κτηματολογικό γραφείο Ιλίου, να σταματήσει κάθε οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό στις κρατικές υπηρεσίες και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων.