Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιλίου επαναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντικεραυνικής προστασίας των σχολείων

2019-10-21

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιλίου επαναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντικεραυνικής προστασίας των σχολείων του Δήμου με γραπτή ερώτηση προς τον Δήμαρχο

Προς: κ. Νικόλαο Ζενέτο, Δήμαρχο Ιλίου

Κοινοποίηση:

- Κ. Ιωάννη Χαραλαμπόπουλο, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

- κ. Γεώργιο Φερεντίνο, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών

Κύριε Δήμαρχε,

Ο σεισμός της 19ης Ιουλίου του 2019 ανέδειξε για ακόμα μία φορά την επείγουσα ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής θωράκισης σε δημόσια και δημοτικά κτίρια και ιδιαίτερα στα σχολεία.

Για παράδειγμα, το 13ο Δημοτικό Σχολείο και το 10ο Νηπιαγωγείο άνοιξαν με καθυστέρηση μερικών ημερών για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό. Ζημιές οι οποίες - τουλάχιστον για το 13ο Δημοτικό το οποίο επισκεφτήκαμε - δεν ήταν ασήμαντες, παρότι μιλάμε για ένα σχολείο που έχει χτιστεί σχετικά πρόσφατα, το 1999.

Στον Δήμο μας όμως, όπως είναι γνωστό, έχουμε αρκετά σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν 40 και πλέον χρόνια χωρίς, ή με υποτυπώδη, αντισεισμικό κανονισμό.

Είναι αλήθεια ότι ο σεισμός αυτός δεν έπληξε σε μεγάλο βαθμό το Ίλιον. Όμως ζούμε σε μια πολύ σεισμογενή χώρα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το μέλλον και στο Ίλιον. Και είναι μια πραγματικότητα που τη γνωρίζουν όλοι πως με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και της πλειοψηφίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, δεν έχουν παρθεί ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας συνολικά στην Αθήνα.

Εκτός από την παλαιότητα πρέπει να συνυπολογίσουμε την κακή και επιμέρους συντήρηση, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία που με πρόσχημα την οικονομική κρίση το κράτος μετέφερε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των αρμοδιοτήτων του στους Δήμους - χωρίς τη πρόβλεψη σεντ για τα απαιτούμενα κονδύλια - για τις διαβρώσεις και τις επιβαρύνσεις στο κέλυφος και τον φέροντα οργανισμό των κτιρίων, οι οποίες οξύνουν την τρωτότητα τους σε περίπτωση σεισμού.

Επίσης, γνωρίζουμε καλά ότι πολλές φορές, η αντιμετώπιση των προβλημάτων από προηγούμενους σεισμούς που έγιναν και έπληξαν τα σχολεία μας έγινε με παρεμβάσεις στη λογική της γρήγορης λύσης που είχε ως συνέπεια στην καλύτερη περίπτωση την επιστροφή στην πρότερη κατάσταση, όποια κι αν ήταν αυτή.

Οι ευθύνες των διαδοχικών κυβερνήσεων αλλά και της Διοίκησης του Δήμου μας που συμπλέουν με την κυβερνητική πολιτική είναι τεράστιες. Όχι τόσο επειδή το άρθρο 75 του Δημοτικού κώδικα ορίζει ξεκάθαρα ότι υπεύθυνος για την συντήρηση και την προστασία των σχολικών μονάδων είναι ο Δήμος αλλά πρώτα και κύρια γιατί αποδέχονται και στηρίζουν την πολιτική που έχει πυξίδα το επιχειρηματικό κέρδος και την ανταποδοτικότητα όπου δεν χωράει ουσιαστική κρατική μέριμνα για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της καταλληλότητας των σχολικών μονάδων με σύγχρονους όρους.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ιλίου θεωρούμε απαραίτητο να προχωρήσει ο ουσιαστικός έλεγχος σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης από κλιμάκιο μηχανικών για όλα τα κτίρια, όχι μόνο οπτικός, και η αποκατάσταση ζημιών, ώστε να δοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας σε όλα τα σχολεία και σχολικά συγκροτήματα.

Με αυτό το σκεπτικό, ζητούμε τις συγκεκριμένες γραπτές σας απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Σε ποια κτίρια των σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου μας έγινε πρωτοβάθμιος έλεγχος από την τεχνική υπηρεσία του δήμου και σε ποια από κλιμάκιο της ΚΤΥΠ;

2. Ποια σχολεία επιλέχθηκαν για αρχικό έλεγχο από την ΚΤΥΠ, από ποιον και με ποια κριτήρια; Πόσα και ποια έχουν χαρακτηρισθεί Α,Β,Γ, ή Δ.

3. Στους ελέγχους αυτούς ελέγχθηκαν τα κτίρια σε σχέση με τα σχέδια της στατικής μελέτης;

4. Σε πόσα έγινε δευτεροβάθμιος έλεγχος, και με τι όρους; Ήταν ξανά οπτικός;

5. Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος στατικής επάρκειας για κτίρια που είναι κατασκευασμένα πριν τον αντισεισμικό κανονισμό του '84 και ιδιαίτερα πριν το 59;

6. Σε ποια κτίρια έχουν ζητηθεί επισκευές ποιες είναι αυτές;

7. Σε ποια κτίρια ή κτιριακά συγκροτήματα έχει εκπονηθεί μελέτη στατικής επάρκειας σύμφωνα με τους σημερινούς, σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς; τι αποτελέσματα είχε και σε ποια σχολεία προχώρησαν οι επισκευές;

8. Ποια κτίρια έχουν πιστοποιητικό καταλληλόλητας;

9. Σε ποια κτιριακά συγκροτήματα έχει γίνει Μελέτη Πυρασφάλειας, δηλαδή σε ποια σχολεία υπάρχει η απαιτούμενη μελέτη για την προστασία των μαθητών σε ενδεχόμενο πυρκαγιάς; Ποια είναι εφοδιασμένα με πιστοποιητικό πυρασφάλειας;

10. Αναφορικά με την αντικεραυνική προστασία: Πότε έχει γίνει τελευταία φορά έλεγχος στα αλεξικέραυνα; Υπάρχουν σχολεία που έχουν μη λειτουργικά αλεξικέραυνα ή δε διαθέτουν καθόλου και ποια;

Ζητάμε επίσης:

  • Να μας αποσταλούν τα πορίσματα και οι εκθέσεις από όλους τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μετά τον πρόσφατο σεισμό.
  • Να μας αποσταλούν όλα τα πιστοποιητικά και όλα τα πορίσματα και εκθέσεις ελέγχων που έχουν γίνει ανά σχολείο τα τελευταία έτη.
  • Να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ως θέμα για συζήτηση και λήψη απόφασης, η κατάσταση των σχολείων και τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντισεισμική-αντιπυρική-αντικεραυνική τους θωράκιση και ασφάλεια.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ιλίου

Νίκος Σταματόπουλος

Χρήστος Κούκος

Πετρούλα Κυριακοπούλου

Παναγιώτης Ρήγας