Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιλίου επαναφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρότασή της για μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών του δήμου από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του COVID–19

2021-01-07

Αναλυτικά η επιστολή των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου:

Πρόταση για ένταξη θέματος στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου

Προς: Δήμαρχο, κ. Ζενέτο Νικόλαο

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Χαραλαμπόπουλο Ιωάννη

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους Ιλίου

Θέμα: «Μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών του δήμου Ιλίου από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του COVID - 19».

Παίρνοντας υπόψη τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες του δήμου μας λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και το γεγονός πως αυτές οι αρνητικές συνέπειες θα μεγαλώσουν στο άμεσο μέλλον, θεωρούμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου χρειάζεται να πάρει άμεσα μία σειρά μέτρα προς όφελος του λαού, συμβάλλοντας στο να κρατηθούν όρθιοι οι συμπολίτες μας.

Θεωρούμε πως ο Δήμος, εξαντλώντας τα όποια περιθώρια υπάρχουν, πρέπει να δώσει μέσα σε αυτή την κατάσταση μία οικονομική «ανάσα», βοηθώντας έτσι το λαό, που πλήττεται λόγω της πανδημίας, να σταθεί όρθιος.

Παίρνουμε επίσης υπόψιν μας πως ήδη αρκετοί δήμοι (π.χ. Δήμος Πατρέων αλλά και άλλοι) έχουν πάρει μια σειρά μέτρων ουσιαστικής ελάφρυνσης των δημοτών από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Από αυτή την άποψη, εισηγούμαστε ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου να αποφασίσει για την έγκριση των παρακάτω προτάσεων, πολλές εκ των οποίων αποτελούν θέσεις σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής μας:

Α) Απαλλαγή για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν λόγω πανδημίας τη λειτουργία τους από:

· Τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις αντίστοιχες ΚΥΑ, για το χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή λειτουργίας.

· Τα τέλη κοινόχρηστων χώρων (τέλος κατάληψης τραπεζοκαθισμάτων) για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις αντίστοιχες ΚΥΑ, για το 1ο εξάμηνο του 2021.

· Τα ενοίκια σε ακίνητα και καταστήματα που έχει εκμισθώσει ο Δήμος για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

· Τα ενοίκια από κυλικεία δημοτικών γηπέδων για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

· Τα ενοίκια των κυλικείων των σχολικών συγκροτημάτων για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Β) Μείωση των δημοτικών τελών για όλο το 2021 για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους ή αναστάλθηκε η σύμβασή τους.

Γ) Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ταυτόχρονα προτείνουμε τη διεκδίκηση από την Κυβέρνηση των παρακάτω μέτρων:

 • Να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό γενναία επιχορήγηση στους Δήμους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις οξυμένες λαϊκές ανάγκες των δημοτών τους.
 • Να επιστραφούν οι παρακρατηθέντες από το λαό φόροι, οι όποιοι είναι θεσμοθετημένοι πόροι για τους Δήμους.
 • Να νομοθετήσει η κυβέρνηση ώστε να είναι δυνατή η διαγραφή χρεών προς τους Δήμους, όλων όσων αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία με ευθύνη των δημοτικών συμβουλίων και να σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί επί παντός είδους αναγκαστικών εισπράξεων για άπορους, μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχους ΚΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.
 • Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε αυτές.
 • Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, των εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Να απαγορευτούν οι απολύσεις, οι τροποποιήσεις συμβάσεων εργασίας επί το δυσμενέστερο.
 • Να μη γίνουν μειώσεις μισθών των εργαζόμενων και συνταξιούχων.
 • Να νομοθετηθεί το δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων και το επίδομα άδειας (13ος -14ος μισθός) για εργαζόμενους και συνταξιούχους.
 • Μονιμοποίηση τώρα όλων όσων εργάζονται με προγράμματα στις κοινωνικές δομές των Δήμων (Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Κοινότητας, Δημοτικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, σχολικές καθαρίστριες).
 • Προσλήψεις προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας.
 • Να προσληφθούν οι σχολικοί τροχονόμοι ως προσωπικό σχολείων.
 • Πλήρη κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζόμενων ΙΔΟΧ με διάφορες συμβάσεις στον Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, καθ' όλο το διάστημα της αναγκαστικής παύσης λειτουργίας των δομών στις οποίες εργάζονται.
 • Να μειωθεί ο Φ.Π.Α. στην ηλεκτρική ενέργεια.
 • Ο Δήμος να ενταχθεί στο τιμολόγιο μεγάλου καταναλωτή της ΔΕΗ

Ίλιον 5/1/2021

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου

Νίκος Σταματόπουλος

Χρήστος Κούκος

Πετρούλα Κυριακοπούλου

Παναγιώτης Ρήγας