Για τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών και του δημοτικού φόρου για το 2021

2020-11-02

Την ανάγκη της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, που μετατρέπει τους Δήμους σε μηχανισμούς επιβολής φόρων στο λαό, ανέδειξε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιλίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22/10/2020, με θέμα τον καθορισμό των συντελεστών του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους και του δημοτικού φόρου για το 2021.

Η Δημοτική Αρχή του κ. Ζενέτου, για ακόμα μια χρονιά, αγνοώντας την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων και των μικρών επαγγελματιών λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής, προσπάθησε να παρουσιάσει ως θετική τη πρότασή της για διατήρηση των δημοτικών τελών στα περσινά επίπεδα (1,25€/τ.μ. για τις κατοικίες, 3,75€/τ.μ. για τους επαγγελματικούς χώρους) και ως αναγκαίο κακό την για ακόμα μια φορά, αύξηση του δημοτικού φόρου (από 0,16€/τ.μ σε 0,19€/τ.μ).

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου Νίκος Σταματόπουλος, ανέφερε επίσης πως ακόμα και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της ανταποδοτικής λειτουργίας των Δήμων που επιβάλλει η ΕΕ και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια ανακούφισης του λαού, κάτι το οποίο η Δημοτική Αρχή δεν κάνει.

Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, που η πανδημία του κορωνοϊού έχει γίνει αφορμή για ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, που η ανεργία, η απλήρωτη εργασία και τα λουκέτα στα μικρά μαγαζιά αυξάνονται, είναι αναγκαία όσο ποτέ η μείωση των δημοτικών τελών και του δημοτικού φόρου στα λαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Για το σκοπό αυτό πρότεινε, τη μείωση των συντελεστών για κατοικίες και μικρούς επαγγελματίες και αύξηση των αντίστοιχων συντελεστών που αφορούν σουπερμάρκετ και τράπεζες, που ακόμα και την περίοδο της καραντίνας τα κέρδη τους εκτοξεύτηκαν.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη οργανωμένης λαϊκής πάλης, για αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση των Δήμων και ανατροπή του ασφυκτικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης.

Η Δημοτική Αρχή απέρριψε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ισχυριζόμενη πως δεν θα γινόταν αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ η εισήγησή της υπερψηφίστηκε και από τη παράταξη της ΝΔ (Δημοτική Ισοπολιτεία), επιβεβαιώνοντας την σύμπλευσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική και τη φοροληστεία του λαού.