Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου προς τη δημοτική αρχή ενόψει του ανοίγματος των Δημοτικών, των Νηπιαγωγείων και των Παιδικών Σταθμών

2020-05-27

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Προς: Δήμαρχο Ιλίου κ. Νικόλαο Ζενέτο

Κοινοποίηση: Δημοτικούς Συμβούλους Ιλίου, μέλη Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, μέλη Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής

Θέμα: H δημοτική αρχή να δηλώσει δημόσια αν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών

Κε Δήμαρχε,

Η κυβέρνηση προχωρά στο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων και των Παιδικών Σταθμών χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν στοιχειωδώς τους όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Δεν λαμβάνονται ούτε κατ' ελάχιστον οι σχετικές ανησυχίες, οι διεκδικήσεις ακόμα και οι πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών. Είναι απαράδεκτο να «πετιέται το μπαλάκι» στις οικογένειες να αποφασίζουν με δική τους ευθύνη το εάν θα παρακολουθήσει ή όχι το παιδί τους την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και ειδικά των βρεφικών τμημάτων και οι εξαγγελίες για την "κοινωνική αποστασιοποίηση" σε αυτές τις ηλικίες, τουλάχιστον προκαλούν.

Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι αν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία, αλλά με ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν και κυρίως τι μέτρα θα ληφθούν μπροστά στη νέα σχολική χρονιά και σε ένα ενδεχόμενο νέο κύκλο της πανδημίας.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ιλίου έχουμε τοποθετηθεί ήδη πολλές φορές και με υπευθυνότητα για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σήμερα, είναι ιδιαίτερα επιτακτικό να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας καθ' όλη την διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων. Είναι γεγονός πως στο δήμο μας, όπως και σε πάρα πολλούς άλλους δήμους, δεν επαρκούν οι καθαρίστριες για τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λόγο του μεγάλου αριθμού τους.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι λόγο των αυξημένων αναγκών στα γυμνάσια και λύκεια του δήμου μας, αυτές οι εργαζόμενες το προηγούμενο διάστημα απασχολούνταν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που δεν θα συνεχιστεί τώρα που ανοίγουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

Επίσης, σε τέτοιες συνθήκες δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων να είναι «ευέλικτοι», κακοπληρωμένοι, και περιοδεύοντας από σχολείο σε σχολείο. Πολύ περισσότερο που τον Ιούνη λήγουν ακόμα και αυτές οι απαράδεκτες συμβάσεις τους.

Επίσης, μεταξύ άλλων, μένουν αναπάντητα τα εξής:

• Τι θα γίνει με τα προβλήματα στο κτηριακό και τις πιεστικές πλέον ανάγκες για αποσυμφόρηση των σχολικών μονάδων, ιδιαίτερα σε περιοχές του δήμου μας όπως αυτή του Αγ. Νικόλα που αποδεδειγμένα πολλά σχολεία έχουν πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών; Τι θα γίνει με την ασφυκτική κατάσταση σε αρκετά νηπιαγωγεία; Τι θα γίνει με την απαράδεκτη κατάσταση των containers τα οποία χρησιμοποιούνται σε κάποιες περιπτώσεις για σχολικές αίθουσες;

• Τι θα γίνει με την μόνιμη στελέχωση των σχολείων σε εκπαιδευτικούς ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες δημιουργίας ολιγάριθμών τμημάτων δεδομένου ότι η εκ περιτροπής διδασκαλία προφανώς δεν αποτελεί λύση για τη νέα χρονιά;

• Τι μέτρα θα παρθούν για τις ευπαθείς μονάδες εκπαιδευτικών; Τι ειδικά μέτρα για την αναπλήρωση ενδεχόμενων κενών λ.χ. στα νηπιαγωγεία;

• Τι μέτρα θα παρθούν ιδιαίτερα για την ομαλή λειτουργία των ειδικών σχολείων καθώς και την ομαλή επανένταξη των παιδιών σε αυτά;

• Τι μέριμνα υπάρχει για την μόνιμη στελέχωση με βοηθητικό προσωπικό, τραπεζοκόμους, σχολικούς νοσηλευτές, και ιδιαίτερα καθαρίστριες; Τι πρόβλεψη υπάρχει για σχολικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς για την στήριξη της ομαλής επανένταξης;

• Τι σχεδιασμός υπάρχει για τον πλήρη και επαρκή εφοδιασμό με απολυμαντικά, μάσκες κτλ σε όλα τα σχολεία, για την έκτακτη κρατική επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών; Για την καθημερινή απολύμανση των σχολείων και των σχολικών οχημάτων;

Οφείλετε να πάρετε συγκεκριμένη και δημόσια θέση τόσο απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση.

Να απαιτήσετε με κάθε τρόπο την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί άμεσης μονιμοποίησης των καθαριστριών και πρόσληψης όσων χρειάζονται. Να ξεκαθαρίσετε ότι απορρίπτετε την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτες, εργολάβους και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Οφείλετε να δηλώσετε δημόσια εάν είναι εξασφαλισμένες οι βασικές προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, οπότε και με δική σας συνευθύνη ανοίγουν σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

Αν η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις οφείλετε να τοποθετηθείτε ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν μέχρι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου,

Σταματόπουλος Νίκος

Κούκος Χρήστος

Κυριακοπούλου Πετρούλα

Ρήγας Παναγιώτης