Εκδήλωση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Πάρκο Τρίτση (ΦΩΤΟ)

2023-04-23

Δυναμικό όχι στα σχέδια Περιφέρειας Αττικής και κυβέρνησης για την παραπέρα παράδοση του Πάρκου Τρίτση σε επιχειρηματικά συμφέροντα, είπαν το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες κάτοικοι και φορείς της περιοχής της Δυτικής Αθήνας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Κομματικών Οργανώσεων Ιλίου, Αγ. Αναργύρων και Καματερού του ΚΚΕ, που διοργάνωσαν εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα «Οι τελευταίες εξελίξεις στο Πάρκο Τρίτση και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Η εκδήλωση που έγινε έξω από το θεατράκι του ξεχωριστού αυτού πάρκου, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στην Αττική 1.200 στρεμμάτων, τράβηξε το ενδιαφέρον και των πολλών περιπατητών, που καθώς έκαναν τη βόλτα τους μαζί με τα παιδιά τους, κοντοστέκονταν για να ακούσουν την άποψη των κομμουνιστών.

Ο κεντρικός ομιλητής Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, σημείωσε από την αρχή:

«Το ΚΚΕ με πολλές παρεμβάσεις όλα αυτά τα χρόνια ανέδειξε την κατάσταση στην οποία είχαν φέρει το πάρκο η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι δήμοι ο καθένας με τις ευθύνες του. Οι Ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή, η συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια, στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από αιτήματα των εκλεγμένων κομμουνιστών συμβούλων, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλους όσοι εμπλέκονται μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σχεδιασμοί εμπορευματοποίησης και παράδοσης του Πάρκου Τρίτση σε ιδιώτες για επιχειρηματική δράση».

Και συνέχισε: «Η πολιτική τους για το πάρκο, η αντίληψή τους είναι ένας χώρος 1.200 στρεμμάτων φυσικού κάλλους στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί επιχειρηματική δράση αξιοποιώντας τη φυσική ομορφιά για να προσελκύονται πελάτες. Αυτή η πολιτική τους εκφράζεται στις μελέτες και τις παρεμβάσεις τους ώστε αυτός ο ελεύθερος χώρος να γεμίσει μαγαζιά κάθε είδους που ασχολούνται με το εμπόριο αναψυχής».

«Το πάρκο», πρόσθεσε με έμφαση, «δεν είναι χώρος για επιχειρηματική δράση. Είναι δημόσιος ελεύθερος χώρος πρασίνου για περίπατο, άθληση, αναψυχή, εκδηλώσεις της νεολαίας, των μαζικών φορέων του λαού μας για τα γενέθλια των παιδιών μας.

Εδώ ερχόμαστε για να ηρεμήσουμε, να αναπνεύσουμε, να γαληνέψει το μάτι μας και το αυτί μας από τον θόρυβο και το τσιμέντο της υποβαθμισμένης πόλης στην οποία προσπαθούμε να ζήσουμε».

Υπογράμμισε ακόμα: «Δεν είναι τυχαίο ότι κανένας σχεδιασμός, καμίας κυβέρνησης και καμίας περιφερειακής αρχής και από κοντά οι δήμοι, δεν είχε και δεν έχει στόχο διεκδίκησης επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργία και στελέχωση δημόσιου φορέα για τη συντήρησή του με επαρκές εκπαιδευμένο προσωπικό (...) Υπάρχει συσσωρευμένη πλέον εμπειρία, έχουν δει πολλά τα μάτια μας ιδιαιτέρα τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα οποία κάθε άνθρωπος καλής θέλησης αναγνωρίζει την τεράστια συμβολή ιδιαίτερα των Φεστιβάλ της ΚΝΕ, για να κρατηθεί ζωντανό και ελεύθερο το πάρκο, την αύξηση της επισκεψιμότητας τα τελευταία χρόνια η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προστασία του».

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, τόσο στα σχέδια διαχρονικά όλων των αστικών κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών, ο ομιλητής σημείωσε ότι «ο προσανατολισμός, η πολιτική με επιμέρους διαφοροποιήσεις ξανά είναι ίδια. Ο φορέας διαχείρισης του πάρκου που είναι τώρα στην ευθύνη της Περιφέρειας θέλει να βγει στην αγορά για να βρει πόρους υποτίθεται για να συντηρείται και να χρηματοδοτείται. Ξανά η λογική κόστους - οφέλους, ξανά η ανταποδοτικότητα ακόμα και για μια ανάσα δροσιάς και πρασίνου». Αναφερόμενος στο σχέδιο-μελέτη της Περιφέρειας που δεν υπογράφει κανένας, ανέδειξε ότι αυτό προβλέπει να γεμίσει ο χώρος του καναλιού από μαγαζιά εμπορικά και εστίασης, παρότι σήμερα υπάρχει αναψυκτήριο, χώρος πάρκινγκ, να γίνουν μεγάλα περίπτερα, αξιοποίηση και μετατροπή της αυλής του Όθωνα (όταν κάποτε υπήρχαν βασιλικά κτήματα) σε «κέντρο εκπαίδευσης και τέχνης» -νέα εμπορικά μαγαζιά δηλαδή- και «υπέργειος ποδηλατοδρόμος» ακόμα και ξενοδοχείο ...δεντρόσπιτων στην πανέμορφη περιοχή του λόφου του πάρκου.

Ο Γ. Πρωτούλης κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός της περιοχής και όλης της Αττικής και στο θέμα του πάρκου, της ποιότητας ζωής, των ελεύθερων χώρων δεν πρέπει να ξεχάσει και να κάνει τον λογαριασμό του για όσους ευθύνονται και τόνισε: «Και ο νέος σχεδιασμός πρέπει να ακυρωθεί με τη μαζική οργανωμένη πάλη του λαού της περιοχής και με την πολιτική του επιλογή. Είναι η ώρα του ταμείου για όλους και όλα. Τίποτε δεν πρέπει να ξεχαστεί, ούτε να συγχωρεθεί. Διεκδικούμε εδώ και τώρα επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση, έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, συντήρηση και η φύλαξη του χώρου. Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας».

Επίσης κατήγγειλε το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τη στήριξη και ανοχή των άλλων αστικών κομμάτων, που με fast truck διαδικασίες δίνει βορά ακόμα και προστατευόμενες περιοχές και εθνικούς δρυμούς στην επιχειρηματική δράση ενώ διαιωνίζεται στην περιοχή το έγκλημα της χωματερής της Φυλής και σχεδιάζεται κατασκευή καρκινογόνων εργοστασίων καύσης των σκουπιδιών.

Τέλος, κάλεσε τον λαό «να υπερασπιστεί το σύνολο των δικαιωμάτων του. Ο αγώνας του θα αποκτά δυναμική, όταν συγκρούεται με τους μονοπωλιακούς ομίλους και το κράτος τους, την ΕΕ και τις κατευθύνσεις της» και κατέληξε με κάλεσμα για να δυναμώσει το ΚΚΕ στις κάλπες και παντού για να είναι ακόμα πιο δυνατή η λαϊκή διεκδίκηση.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, που ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Ο λαός της Δυτικής Αθήνας γνωρίζει τους αγώνες και τη συμβολή του ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια για την υπεράσπιση του πάρκου και την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Η μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι η διοργάνωση του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" σε αυτόν τον χώρο τα τελευταία 13 χρόνια. Ένα Φεστιβάλ πραγματική "ανάσα" πολιτισμού, ψυχαγωγίας, αθλητισμού...».

Αναφέρθηκε στις πολλές πρωτοβουλίες των μελών και φίλων της ΚΝΕ για τον καθαρισμό, την πυρασφάλεια του πάρκου, που κάθε χρόνο την περίοδο του Φεστιβάλ παραδίδεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι παραλαμβάνεται. Καταλήγοντας τόνισε: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων, της νεολαίας και των κατοίκων της περιοχής για πάρκο ενιαίο, αναβαθμισμένο, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση ως χώρου πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, όπως και η διοργάνωση των φετινών κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" για ακόμη μια φορά στο Πάρκο Τρίτση στις 21-22-23 Σεπτέμβρη και η μαζική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας θα στείλει μήνυμα αποφασιστικής υπεράσπισης του πάρκου».

Επίσης σε δήλωσή του ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, αναφέρει: «Το ΚΚΕ διαχρονικά παλεύει για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του Πάρκου Τρίτση προς όφελος του λαού της περιοχής. Όλα αυτά τα χρόνια, με συγκεντρώσεις, με στήριξη των πρωτοβουλιών του εργατικού - λαϊκού κινήματος της περιοχής, αλλά και με 10 Ερωτήσεις στη Βουλή, έχει αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πάρκο. Έχει επισημάνει το γεγονός ότι εδώ και χρόνια συστηματικά υποβαθμίζεται και απαξιώνεται (υποχρηματοδότηση, διακοπή ηλεκτροδότησης, μη επαρκής πυροπροστασία, μη επαρκές προσωπικό) απ' όλες τις κυβερνήσεις, με στόχο να παραχωρηθεί μέρος ή και το σύνολό του σε ιδιώτες για αξιοποίηση. Ταυτόχρονα, έχει επανειλημμένα αναδείξει και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι (μη καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών, ελαστικές σχέσεις εργασίας).

Μπροστά και στις τελευταίες εξελίξεις, με το σχέδιο που κατέθεσε η Περιφέρεια και το οποίο έχει στο επίκεντρό του την εμπορευματοποίηση του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στη Δυτική Αττική, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή για πάρκο ανοιχτό στο νλαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ισχυρό ΚΚΕ για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, Βαγγέλης Σίμος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Πετρούπολης, Νατάσσα Μιχαήλ, Βασίλης Πετρόπουλος, επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγ. Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού.