Δήλωση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου, Νίκου Σταματόπουλου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 19/11/2020

2020-11-24

Στην έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στις 19/11/2020, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μέσα και από τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θέλουμε ως «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταγγείλουμε το όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού και αστυνομικής καταστολής, ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενάντια σε όσους τίμησαν την επέτειο με συμβολικές συγκεντρώσεις τηρώντας στο έπακρο όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η απαράδεκτη απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση έσπασε στην πράξη από το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα. Ακούστηκαν δυνατά τα επίκαιρα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, «Έξω οι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία». Ακούστηκε δυνατά η φωνή του εργατικού - λαϊκού κινήματος που μέσα στην πανδημία διεκδικεί μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία.

Αυτό είναι που φοβάται η κυβέρνηση και όλο το σύστημα. Η προστασία της δημόσιας υγείας που πρόβαλε ως επιχείρημα για την απαράδεκτη και αντισυνταγματική απαγόρευση ήταν πρόσχημα γιατί ενώ οι διαδηλωτές τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας, οι μόνοι που δεν τα τηρούσαν ήταν οι δυνάμεις καταστολής. Ήταν πρόσχημα γιατί ο πραγματικός συνωστισμός δεν είναι στις συμβολικές διαδηλώσεις αλλά στα ΜΜΜ, στους χώρους δουλειάς, στις σχολικές αίθουσες και αλλού.

Πάνω απ' όλα ήταν πρόσχημα γιατί εδώ και 8 μήνες από την έναρξη της πανδημίας δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ είχαν το χρόνο. Ούτε τις απαραίτητες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών έκαναν, ούτε τον αναγκαίο αριθμό κλινών ΜΕΘ έφτιαξαν, ούτε μέτρα για την αποσυμφόρηση και τη σωστή καθαριότητα των σχολείων πήραν ενώ με την τηλεκπαίδευση γελάει όλη η χώρα, ούτε μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών έκαναν, ούτε πήραν μέτρα για την πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ, ούτε έκαναν ελέγχους για την τήρηση των μέτρων από την εργοδοσία στους χώρους δουλειάς.

Κι όχι μόνο αυτό. Ενώ δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, αξιοποιούν την πανδημία και τις ιδιαίτερες συνθήκες και προχωράνε σε τερατώδη μέτρα. Μέσα στην πανδημία έφεραν νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, φέρνουν τώρα νόμο που απαγορεύσει ουσιαστικά την απεργία στο δημόσιο τομέα, που καταργεί την πληρωμή των υπερωριών, που επιβάλλει 10ωρη δουλειά!

Και θέλουν ενώ γίνονται όλα αυτά, ο λαός να μη μιλάει. Η κυβέρνηση να ξεδιπλώνει κανονικότατα την αντιλαϊκή της ατζέντα και ο λαός να έχει φίμωτρο.

Ε, λοιπόν δεν θα τους περάσει! Όσο περνάει από το χέρι μας, δεν θα περάσει η προσπάθεια να φιμωθεί ο λαός! Δεν θα περιμένουμε άφωνοι και άπραγοι βλέποντας να γίνεται διαλογή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει! Δεν θα σωπαίνουμε όταν παίρνουν διαρκώς νέα αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα.

Γι' αυτό και θα δώσει νέα απάντηση στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Απαιτούμε ξανά από την κυβέρνηση, μπροστά σε πιθανή επερχόμενη σταδιακή άρση του lockdown: Πάρτε τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχουν προτείνει οι φορείς του κινήματος στα σχολεία, τα ΜΜΜ, τους χώρους δουλειάς!

Καλούμε ταυτόχρονα τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει αυτά τα μέτρα, να μην κρύβεται πίσω από το «θέλουμε αλλά δεν μπορούμε». Να κάνει και η ίδια απολυμάνσεις σε όλα τα δημοτικά και δημόσια κτίρια, αποσυμφόρηση των παιδικών σταθμών με προσλήψεις και εξασφάλιση περισσότερων αιθουσών, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών».