Διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Ιλίου για μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων
Άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων του Δήμου Ιλίου, με αφορμή τον θάνατο του 65χρονου εργάτη του δήμου που πέθανε το Σάββατο 28 Ιούνη, την ώρα που εργαζόταν εν μέσω καύσωνα, απαίτησαν, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στο Δημαρχείο, το πρωί της Δευτέρας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Σωματεία Εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Παρεμβάσεις έγιναν από τον Σπύρο Κωνσταντά, πρόεδρο του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, τον Παναγιώτη Γάκια, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τον Βασίλη Πετρόπουλο, ΓΓ της ΠΟΕ ΟΤΑ, τη Μαρία Τρανούλη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ιλίου και τον Νίκο Σταματόπουλο, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιλίου.
Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την δήμαρχο Ιλίου, Ανδριάνα Αλεβίζου, η οποία παραδέχτηκε ότι δεν έχουν δοθεί Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους του δήμου, επικαλούμενη τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Παραδέχτηκε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν περάσει συνέντευξη με τον γιατρό Εργασίας του δήμου, ενώ είπε ότι... από εδώ και πέρα θα φροντίσει να ληφθούν μέτρα προστασίας.
Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία κατήγγειλε ότι κυβέρνηση και δήμαρχοι έχουν ευθύνη για τον θάνατο των 86 εργαζομένων στους ΟΤΑ. Κατήγγειλαν επίσης ότι δεν γίνεται μέσα σε συνθήκες καύσωνα ένας 65χρονος να δουλεύει μέσα στο λιοπύρι χωρίς μέτρα προστασίας και κανένας υπεύθυνος να μη δίνει εντολή για διακοπή και αποχώρηση από την εργασία.
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής απαιτεί:
- Την άμεση διακοπή όλων των εξωτερικών εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς.
- Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.) με καταβολή του ημερομισθίου.
- Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, χωρίς παράταση του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
- Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
- Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
- Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
- Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας.