Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου για τον για τον Προϋπολογισμό & το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2021

2020-12-16

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του Δήμου Ιλίου που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η Δημοτική Αρχή Ζενέτου. Ο προϋπολογισμός υποτάσσεται όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός στις ανάγκες των λίγων, αγνοώντας τις ανάγκες των πολλών. Ευθυγραμμίζεται αυστηρά με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του δημοσιονομικού «κορσέ» που έχουν προσδιοριστεί με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018 - 2022 προκειμένου να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους μεγάλους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, το χρέος, στις πλάτες του λαού.

Η Διοίκηση Ζενέτου αποδέχεται πλήρως αυτό το θεσμικό πλαίσιο γι' αυτό είναι συνένοχη. Η εισηγητική δε ομιλία του Δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο, αποτέλεσε ένα μνημείο στήριξης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και της πολιτικής της ΕΕ.

Τελικά ο προϋπολογισμός πέρασε με τις ψήφους των συμβούλων της Διοίκησης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η «Αλληλέγγυα Πόλη» (ΣΥΡΙΖΑ) δεν καταψήφισε, απείχε από την ψηφοφορία με αστείες δικαιολογίες αποδεικνύοντας πως - παρά τις αντιπολιτευτικές κορώνες - ευθυγραμμίζεται με το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων.

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ, Η ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ

Από το 2011 μέχρι σήμερα η κρατική χρηματοδότηση προς το δήμο έχει μειωθεί κατά 50%. Φέτος οι ΚΑΠ (κρατική επιχορήγηση) για το Δήμο Ιλίου είναι ίδιοι με πέρσι ενώ - λόγω και της πανδημίας - οι ανάγκες για μέτρα στα σχολεία, στα δημόσια και δημοτικά κτίρια, για περισσότερους ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους, για περισσότερο προσωπικό, έχουν αυξηθεί!

Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τα εξής: Το 51,4% των εσόδων του δήμου είναι από το κράτος και το 48,6% είναι ίδια έσοδα. Δηλαδή τα μισά έσοδα του δήμου προέρχονται από την επιπλέον αφαίμαξη του λαού από το δήμο με τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα και άλλα χαράτσια κι ενώ έχει ήδη πληρώσει ένα κάρο κρατικούς φόρους!

«ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ (ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ), ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ (ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ)»

Την ώρα που το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών μειώνεται δραματικά, η Διοίκηση Ζενέτου απαιτεί τα ίδια και παραπάνω ποσά από την τσέπη των δημοτών! Αυτό συνιστά νέα επίθεση!

 • Τα δημοτικά τέλη παραμένουν τα ίδια με πέρσι. Ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων αυξήθηκε.
 • Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς παραμένουν ίδια.
 • Οι εισφορές των δημοτών στα προγράμματα του δήμου παραμένουν τα ίδια ή και αυξάνονται.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 • Από τα 45 νέα έργα και μελέτες που υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα, τα 27 ήταν και πέρσι «νέα» έργα. Δηλαδή απλώς ξαναγράφονται.
 • Τα 12, αφορούν κυρίως επισκευές, βελτιώσεις και τις γνωστές «αναπλάσεις» υπαρχόντων πλατειών (αλλάζουμε το γκαζόν με πλάκες και το αντίστροφο) που μάλιστα πρόκειται να ολοκληρωθούν - αν ποτέ γίνει αυτό - μετά από χρόνια γιατί οι πιστώσεις που εγγράφονται για το 2021 είναι ελάχιστες. Ταυτόχρονα τεράστιες ανάγκες θα πρέπει να περιμένουν με προκλητικό παράδειγμα τη στατική ενίσχυση του 1ου Γυμνασίου με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ που έχει πίστωση για το 2021 μόνο 10.000. Δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί «θα κάνουν το σταυρό» τους μη γίνει σεισμός!
 • Οι απαλλοτριώσεις σχεδόν όλες είναι οι ίδιες με πέρσι και απλά ξαναγράφονται γιατί δεν έγιναν. Δηλαδή ουσιαστικά δεν προβλέπεται η εξασφάλιση κάποιου νέου χώρου για πλατεία, για χώρο πρασίνου, για παιδική χαρά, για αθλητικό χώρο κλπ. Ενώ οι ανάγκες είναι μεγάλες και φάνηκαν ιδιαίτερα μέσα στα lockdown.
 • Οι πιστώσεις για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις για το 2021 ανέρχονται στο... «ιλιγγιώδες» ποσό των 14.000 ευρώ!
 • Δεν εγγράφεται ΚΑΜΙΑ πίστωση για μια σειρά πάγιες διεκδικήσεις του λαού του δήμου μας όπως για παράδειγμα η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, το νέο νεκροταφείο ή η αποκατάσταση και αξιοποίηση της Βίλας Κωνσταντινίδη.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Τα ποσά που δίνονται για τη λειτουργία, τη συντήρηση και τις επισκευές στα σχολεία είναι ίδια με πέρσι και πολύ πίσω από τις ανάγκες. Ενώ δεκάδες σχολεία του δήμου μας έχουν ανάγκη - ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας - από ουσιαστικές παρεμβάσεις στις μονώσεις, στους αύλειους χώρους, στις αίθουσες κλπ.

Δεν προβλέπεται τίποτα στο τεχνικό πρόγραμμα για ανέγερση νέων σχολείων και νηπιαγωγείων ενώ τα νηπιαγωγεία ασφυκτιούν λόγω της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης (σε 6 νηπιαγωγεία μπήκαν επιπλέον αίθουσες κοντέινερ τα τελευταία 2 χρόνια), ενώ πολλά σχολεία του Αγίου Νικολάου έχουν πάνω από 300 μαθητές.

Οι πολύχρονες διεκδικήσεις των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών ανάγκασαν να ενταχτούν στο τεχνικό πρόγραμμα η ενεργειακή αναβάθμιση και τα μέτρα για την πυροπροστασία των σχολικών μονάδων. Ο αγώνας τους είναι αυτός που θα πιέσει ώστε να μην γίνει «γιοφύρι της Άρτας».

Ο μοναδικός νέος παιδικός σταθμός που σχεδιάζεται (στο πάρκο «Φοινίκων») εγγράφεται εδώ και 3 χρόνια στους προϋπολογισμούς χωρίς να έχει προχωρήσει κάτι.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η Διοίκηση Ζενέτου δεν πήρε ούτε το αυτονόητο μέτρο για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη το διάστημα που τα μαγαζιά είναι κλειστά λόγω του lockdown, παρά τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στον προϋπολογισμό του 2021 δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση τελών και φόρων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η συνολική κρατική επιχορήγηση προς το δήμο (10 εκατ. ευρώ) είναι τόσο μικρή που δεν φτάνει ούτε για τις αμοιβές των εργαζομένων του (είναι 13,7 εκατ. ευρώ). Αποτέλεσμα είναι η υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (5μηνα, 8μηνα, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου κλπ). Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις μόνιμες θέσεις εργασίας που προβλέπονται (522), μόνο οι μισές είναι καλυμμένες (270)! Την ίδια στιγμή, η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ!

 • Την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και όλα τα μέσα.
 • Ουσιαστική μείωση των ανταποδοτικών τελών. Αύξηση της δημοτικής φορολογίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για μικροχρέη στο Δήμο.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία. Ανέγερση νέων σχολείων και νηπιαγωγείων.
 • Βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με το απαραίτητο προσωπικό.
 • Τη δωρεάν πρόσβαση για όλους στα πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα του Δήμου.
 • Την ενίσχυση από το κράτος των δομών υγείας και πρόνοιας στην πόλη μας.
 • Την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση των γειτονιών μας.
 • Την αναβάθμιση και επέκταση των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου σε κάθε γειτονιά.
 • Τη σταθερή, επαρκή, κρατική χρηματοδότηση και πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, για να αναβαθμιστεί το Πάρκο Τρίτση και να το απολαμβάνει δωρεάν ο λαός.
 • Να κλείσει επιτέλους η χωματερή στη Φυλή. Διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την υγεία του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Σύγχρονες συγκοινωνίες που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες όλων των γειτονιών, με χαμηλό κόμιστρο. Επέκταση του μετρό. Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους και τις ευπαθείς ομάδες.
 • Σύγχρονο νεκροταφείο που θα σέβεται τις μνήμες των ανθρώπων.