Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου για το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων και των Παιδικών Σταθμών

2020-06-05

«Η επιστροφή των μαθητών στον φυσικό τους χώρο, σηματοδοτεί την προσπάθεια να επανέλθει η καθημερινή ζωή στην κανονικότητα. Και κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία, δεν υπάρχει». Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος κ. Ζενέτος λίγες μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς.

Αυτό είναι αλήθεια. Είναι όμως η μισή αλήθεια.

Γι' αυτό εμείς ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο:

  • Πόσο «κανονικό» είναι σε συνθήκες πανδημίας να μην έχει γίνει ΟΥΤΕ ΜΙΑ πρόσληψη επιπλέον καθαρίστριας για τα σχολεία στο δήμο μας;
  • Πόσο «κανονικό» είναι οι συμβάσεις των καθαριστριών να λήγουν σε λίγες μέρες και να βρίσκονται για ακόμη μια φορά στον αέρα;
  • Πόσο «κανονικό» είναι 1 καθαρίστρια να τρέχει να προλάβει να καθαρίσει όλο το σχολείο αλλά και επιπλέον αίθουσες από άλλα σχολεία έχοντας μάλιστα και διπλάσια δουλειά λόγω των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ;

Προφανώς ΚΑΘΟΛΟΥ.

Κι επειδή - όπως λένε όλοι οι ειδικοί - από Σεπτέμβρη είναι πολύ πιθανό ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ρωτάμε επίσης τον κ. Δήμαρχο:

Είναι «κανονικότητα» το να μην είναι ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικά εξασφαλισμένο για τον Σεπτέμβρη όπως παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας; Είναι «κανονικότητα» το να μην είναι από τώρα εξασφαλισμένες οι θέσεις των καθαριστριών και το να μην έχουν προβλεφθεί επιπλέον προσλήψεις; Την ώρα μάλιστα που το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση (!!!) των παιδιών ανά τάξη.

Προφανώς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

Εκτός κι αν η κυβέρνηση και ο κ. Δήμαρχος θεωρούν πως το έκτακτο και αναγκαίο μέτρο της εκ περιτροπής διδασκαλίας, θα γίνει κι αυτό μια ακόμη επ' αόριστον «κανονικότητα» για να κρύβονται οι ελλείψεις και να μη δίνονται ουσιαστικές λύσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιλίου, έγκαιρα, στις 27/5, πριν την έναρξη των μαθημάτων, έθεσε τα παραπάνω ζητήματα αναλυτικά στη δημοτική αρχή.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι μεγάλες γιατί ουσιαστικά στηρίζει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί ενώ γνωρίζει την κατάσταση, κουκουλώνει τα προβλήματα, δεν διεκδικεί από το κράτος, κρύβεται συνεχώς πίσω από το «θέλω αλλά δεν μπορώ». Γιατί δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών.

Δεν είναι λοιπόν «κανονικότητα» αυτή η κατάσταση. Κανονικότητα είναι:

  • Να μονιμοποιηθούν όλες οι συμβασιούχες καθαρίστριες.
  • Να γίνουν προσλήψεις όσων επιπλέον καθαριστριών χρειάζονται.
  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες δημιουργίας ολιγάριθμων τμημάτων.
  • Να υπάρξει πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων και νηπιαγωγείων για την αποσυμφόρηση των ήδη υπαρχόντων.