Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

2020-09-05

Η έναρξη της σχολείων να συνδυαστεί με την πάλη για τη μόρφωση, την υγεία και τη ζωή του λαού και των παιδιών του

Στις 14 Σεπτέμβρη πρόκειται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Σε συνθήκες αύξησης των κρουσμάτων κι ενώ ήταν γνωστό κι αναμενόμενο ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, η κυβέρνηση παρουσίασε πρόσφατα ένα σχέδιο που δεν μπορεί να καθησυχάσει τη λαϊκή οικογένεια και τους νέους, ενώ δημιουργεί νέα ερωτηματικά σε μαθητές, γονιούς και εκπαιδευτικούς.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της έδωσε ουσιαστικά ο λαός και η νεολαία, έπαιξε στον τζόγο την υγεία του λαού και μέσα στο καλοκαίρι ψήφισε μια σειρά αντιδραστικές διατάξεις, ανάμεσα στις οποίες και την αύξηση των αριθμών ανά τάξη από 22 στους 25 μαθητές!

Εδώ και μήνες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, με βάση τη γνώση και την εμπειρία τους τονίζουν την ανάγκη υλοποίησης μέτρων που θα διασφαλίζουν την ασφαλή και ουσιαστική λειτουργία της μορφωτικής διαδικασίας.

Όμως ούτε νέες σχολικές τάξεις δημιουργήθηκαν, ούτε εξασφαλίστηκε μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία και φυσικά ούτε λόγος για αύξηση μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών.

Φαίνεται τα μέτρα αυτά κοστίζουν και δεν ανήκουν στα πρωτόκολλα που απελευθερώνουν την κερδοφορία στα πλοία, στα αεροπλάνα ή στις εικόνες του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνονται από την κατάσταση στο δήμο μας, επιβεβαιώνουν τις παραπάνω ανησυχίες

 • Στο δήμο Ιλίου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 47 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης και 12 μερικής απασχόλησης - μειωμένου ωραρίου, που μαζί με τις 17 μόνο μόνιμες, καλούνται να φέρουν εις πέρας καθημερινά την καθαριότητα εκατοντάδων αιθουσών, συν τις τουαλέτες και τους κοινόχρηστους χώρους αμέτρητων τετραγωνικών μέτρων, των συνολικά 87 σχολικών μονάδων και βρεφονηπιακών σταθμών.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί!!! Οι καθαρίστριες δεν επαρκούν για την καθαριότητα των σχολείων σε κανονικές συνθήκες, πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας, όπου καλούνται να κάνουν σχολαστική και τακτική καθαριότητα και απολύμανση σε όλους τους χώρους και τις επιφάνειες των σχολικών μονάδων.

 • Με έγγραφό του προς τον δήμο, ο Σύλλογος Γονέων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, διαμαρτύρεται δίκαια για την τοποθέτηση, εν μέσω της πανδημίας Covid-19, προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών νηπιαγωγείου ελαφριάς κατασκευής (κοντέινερ), στον προαύλιο χώρο του εν λόγω σχολείου.

Ταυτόχρονα, νέες πλατφόρμες για τοποθέτηση κοντέινερ έχουν φτιαχτεί στο 8ο, στο 12ο και στο 13ο Νηπιαγωγείο. Κι όλα αυτά μια εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων!

Είναι σαφές πως η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, ένα υπερώριμο αίτημα και μια σύγχρονη παιδαγωγική ανάγκη της εποχής μας, δεν μπορεί να υλοποιείται με κοντέινερ, ακατάλληλες αίθουσες, ανεπαρκείς υποδομές και ελλιπές προσωπικό.

 • Μέχρι πρόσφατα, δεν είχαν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εργασίες από το δήμο στο 12ο Δημοτικό Σχολείο και συγκεκριμένα σε αίθουσες που δεν είχαν ούτε φεγγίτες για τον επαρκή εξαερισμό του χώρου!!! Πράγμα που γεννά ερωτηματικά και για το κατά πόσο έχουν πράγματι προχωρήσει οι απαραίτητες παρεμβάσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες του Ιλίου προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς προβλήματα.

Έστω και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια όλα τα σχολεία απαιτούμε:

 • Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές κι ας αφήσει η Υπουργός Παιδείας τις γνωστές αλχημείες για 17 μαθητές ανά τάξη. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ.
 • Άμεσα, να αξιοποιηθούν υπάρχοντα κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να νοικιαστούν από το δήμο νέα προκειμένου να διαμορφωθούν σε σχολικές αίθουσες για την αποσυμφόρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων. Για παράδειγμα να εξεταστεί αν και πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν το πρώην Μουσικό Σχολείο ή το πρώην Ειδικό Σχολείο, οι χώροι του πρώην 12ου Γυμνασίου που συγχωνεύτηκε με το 9ο κλπ. Να εξεταστεί αν υπάρχουν κατάλληλα οικόπεδα στην ιδιοκτησία του κράτους, του δήμου ή άλλα προς αγορά ή ενοικίαση για την δημιουργία νέων αιθουσών.
 • Να προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων του δήμου. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και να μονιμοποιηθούν όλες.
 • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα δεκάδες χιλιάδες κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
 • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια επαρκούς ποσότητας Μέσων Ατομικής Προστασίας, ειδών καθαρισμού, αντισηπτικών κλπ.
 • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία. Ένταξη όλων των σχολείων του δήμου μας (αυτή τη στιγμή με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας στο πρόγραμμα είναι ενταγμένα μόνο 5 σχολεία).
 • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
 • Μόνιμη παρουσία νοσηλευτών σε κάθε σχολείο και σταθερή παρουσία γιατρών σε ομάδες σχολείων.
 • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on - line μετάδοση των μαθημάτων.

Καλούμε το λαό, τη νεολαία του Ιλίου και τους μαζικούς τους φορείς, μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων να οργανώσουν την πάλη τους για όσα έχουν πραγματικά ανάγκη, κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής.