Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου για τη "Λευκή Νύχτα"

2022-07-02


Για τη «Λευκή Νύχτα» που διοργανώνει φέτος ξανά ο Δήμος Ιλίου

Η «Λευκή Νύχτα» που διοργανώνεται ξανά φέτος από τον Δήμο Ιλίου, όπου θα παραταθεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι μικροί επαγγελματίες της πόλης μας αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και όχημα για την πλήρη κατάργηση του σταθερού ωραρίου στο εμπόριο. «Λευκές Νύχτες», «Γαλάζιες» και «Πράσινες» νύχτες σε άλλους δήμους, «Μαύρες Παρασκευές», «Cyber Δευτέρες», δουλειά τις Κυριακές κ.ο.κ, όλα αυτά μαζί έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στο ξεχαρβάλωμα του ωραρίου στο εμπόριο.

Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό των μεγαλεμπόρων για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι είναι σε ισχύ ο απαράδεκτος νόμος Χατζηδάκη, που δίνει το δικαίωμα να απασχολούνται οι εργαζόμενοι έως και δύο ώρες παραπάνω, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Ταυτόχρονα «εξοντώνει» και τους μικρούς εμπόρους που παλεύουν μόνοι τους ως επί το πλείστον για να κρατήσουν όρθια τα μαγαζιά τους, στην προσπάθεια να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες.

Για την κατάσταση αυτή είναι συνυπεύθυνες, μαζί με τη Δημοτική Αρχή Ιλίου, η κυβέρνηση, οι εργοδοτικοί φορείς, η Περιφερειακή Αρχή Αττικής, οι οποίες κάθε φορά προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» και να στηρίξουν τέτοιες κινήσεις, στο όνομα της «τόνωσης της αγοραστικής κίνησης».

Όμως αυτό που λείπει από το λαό της πόλης δεν είναι η «ψυχολογία» για αγορές αλλά το εισόδημα για να τις κάνουν, ιδιαίτερα όταν όλοι βιώνουμε την εκτίναξη του κόστους στην ενέργεια και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Αντίστοιχα, οι μικροί μαγαζάτορες του Ιλίου βιώνουν πρώτοι τις επιπτώσεις της πτώσης της αγοραστικής κίνησης, της συσσώρευσης χρεών, της αδυναμίας αποπληρωμής τους, των τεράστιων ανατιμήσεων.

Αυτό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι είναι εδώ και τώρα Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, ουσιαστική αύξηση μισθών, κατάργηση των έμμεσων φόρων σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Αυτό που χρειάζονται οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροεπαγγελματίες είναι να ενταχθούν σε αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, να διαγραφεί μέρος των χρεών τους, να καταργηθούν άδικοι φόροι, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη. Μέτρα που εκτός από την κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να πάρει και η δημοτική αρχή Ζενέτου παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Σε αυτό το μετερίζι, είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες.

Ίλιον, 2/7/2022