ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ.Ο. ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Η ιστορία της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης επαναλαμβάνεται ξανά και στην Αττική

2023-08-23

Σε λιγότερο από 1,5 μήνα και αφού κατέκαψε περίπου 80.000 στρέμματα σε Μάνδρα και Ανατολική Αττική η πύρινη λαίλαπα, κατακαίει για άλλη μια φορά λαϊκές περιουσίες και τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Το πάθημα δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση. Μετά τις τραγωδίες της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Νέας Αγχιάλου, της Βοιωτίας, της Αλεξανδρούπολης, που έχουν ήδη κοστίσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές κάνοντας στάχτη το κυβερνητικό αφήγημα ότι πυρήνας της πολιτικής της είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, εκτυλίσσεται άλλη μια μεγάλη καταστροφή.

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν από σήμερα το πρωί, σε μια σειρά περιοχές της Αττικής, στην Ελευσίνα δίπλα στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στα Καλύβια, στο Λαύριο, στον Ασπρόπυργο που κατακαίει στις ανεξέλεγκτες χωματερές και βιομηχανίες με τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος να καραδοκεί, στη Χασιά με ορατό τον κίνδυνο να επεκταθεί στην Πάρνηθα τις νυχτερινές ώρες, ενώ έχουν καεί ήδη σπίτια, φανερώνουν τη μεγάλη γύμνια του κρατικού μηχανισμού που εξακολουθεί να είναι αποψιλωμένος από το απαραίτητο προσωπικό και μέσα γιατί αντιμετωπίζει την προστασία της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος ως κόστος.

Οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να έχουν περιοριστεί αν δεν υπήρχαν τα 4500 κενά σε πυροσβέστες, αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, όπως διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, αν δεν εξακολουθούν το δόγμα που διαχωρίζει την πρόληψη από την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, γι' αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ για άλλη μια φορά καταφεύγει στο γνωστό "τρεχάτε να σωθείτε" με τα συνεχόμενα μηνύματα του 112, που όμως δεν μπορούν να σβήσουν τις φωτιές.

Η εγκληματική πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των εργατικών- λαϊκών αναγκών αποδείχθηκε για άλλη μια φορά και σήμερα, με την ολιγωρία της κυβέρνησης να εκκενώσει μεγάλους χώρους δουλειάς στον Ασπρόπυργο και ενώ είχε διαμορφωθεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ από τη φωτιά που έκαιγε σκουπίδια, πράγμα που έγινε μόνο κατόπιν των επίμονων παρεμβάσεων βουλευτών του ΚΚΕ στο Υπ. Εργασίας και συνδικαλιστών επί τόπου.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα των πυρκαγιών, συμβάλλοντας στην κατάσβεση και την προστασία των κατοίκων, των λαϊκών περιουσιών και του περιβάλλοντος, μαζί με τους πυροσβέστες, ερχόμενοι αντιμέτωποι με την έλλειψη ολοκληρωμένο σχεδίου και συντονισμού.

Τώρα είναι η ώρα της μέγιστης δυνατής λαϊκής κινητοποίησης και αλληλεγγύης, για να σωθεί ό,τι σώζεται σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση για ότι είναι αναγκαίο και την κλιμάκωση της πάλης απέναντι στην εγκληματική πολιτική.

Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να διαθέσει όλα τα απαραίτητα μέσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χασιά και στον Ασπρόπυργο, πριν ζήσουμε τα χειρότερα σενάρια, για να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα