ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Η Δημοτική Αρχή Ζενέτου απέρριψε προκλητικά τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου για την οικονομική στήριξη του λαού της πόλης μας!

2020-05-06

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η Δημοτική Αρχή Ζενέτου απέρριψε προκλητικά τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιλίου για την οικονομική στήριξη του λαού της πόλης μας!

Οι τεράστιες αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην υγεία, τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, έχουν ήδη φανεί για τα καλά.

Για να προστατευτεί η υγεία του λαού, για να μην πληρώσει ξανά αυτός «τα σπασμένα» μιας ακόμα καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, απαιτείται εδώ και τώρα αγώνας και διεκδίκηση: Για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις, για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς - μέσα μεταφοράς - σχολεία, για μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, της νεολαίας.

Απ' αυτή την άποψη η Λαϊκή Συσπείρωση Ιλίου, μεταφέροντας τις διεκδικήσεις των μαζικών φορέων της περιοχής μας, πρότεινε να ενταχθούν στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου 2 θέματα. Με το πρώτο, προτείναμε ένα πλαίσιο μέτρων ουσιαστικής οικονομικής ανακούφισης των επαγγελματιών και των εργαζομένων της πόλης μας λόγω των συνεπειών της πανδημίας του Covid-19. Με το δεύτερο, προτείναμε την διεξαγωγή ξεχωριστού μονοθεματικού Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο δήμο μας και ιδιαίτερα στο Κέντρο Υγείας Αγ. Φανουρίου και στο ΠΕΔΥ στην οδό Μπίμπιζα, με τη συμμετοχή και των υγειονομικών αυτών των δομών.

Η Δημοτική Αρχή Ζενέτου, όχι μόνο δεν έβαλε τα θέματα αυτά στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε στις 4/5/2020, αλλά - με τη συμβολή και της παράταξης της ΝΔ του κ. Κακούρη - καταψήφισε κιόλας το να συζητηθούν έστω εκτός ημερήσιας διάταξης!

Δεν μπήκαν καν στον κόπο να θέσουν προς συζήτηση τα μέτρα που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση, μέτρα όπως:

• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τους επαγγελματίες που οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης.

• Αναστολή της καταβολής δημοτικών τελών για 4 μήνες για όλους τους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

• Απαλλαγή καταβολής τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων στις επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους για όσο διάστημα ήταν κλειστές και έκπτωση κατά 50% για όλο το 2020, στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά.

• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία, για όσο διάστημα θα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.

• Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο.

• Μείωση των δημοτικών τελών μέχρι το τέλος του χρόνου για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους ή αναστάλθηκε η σύμβασή τους. Το ίδιο για τους επιστήμονες που παίρνουν τα 600 ευρώ και έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

Το επιχείρημα ότι δήθεν «αν πάρουμε τέτοια μέτρα θα κινδυνεύσει η μισθοδοσία των εργαζομένων του δήμου» είναι επικίνδυνο και προσχηματικό!

Δεν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στους μισθούς των εργαζομένων του δήμου και στην ανακούφιση των δημοτών όπως λέει ο κ. Δήμαρχος. Θέλουμε και τα δύο! Άλλωστε το υποκριτικό ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για τους εργαζόμενους φάνηκε όταν τους έδινε με το σταγονόμετρο τα μέτρα ατομικής προστασίας στο αμαξοστάσιο. Φάνηκε όταν δεν έκανε την παραμικρή ενέργεια για να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να τους δοθεί έστω έκτακτα το δώρο Πάσχα για την υπερπροσπάθεια που έχουν καταβάλει όλο αυτό το διάστημα.

Αν ήθελε πραγματικά η Δημοτική Αρχή να ανακουφίσει τους κατοίκους του δήμου μας χωρίς να κινδυνεύσει η λειτουργία του και η μισθοδοσία των εργαζομένων του, θα διεκδικούσε αύξηση της κρατικής ενίσχυσης προς το Δήμο, μείωση του ενεργειακού κόστους για το Δήμο όπως ισχύει για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, μείωση του ΦΠΑ που πληρώνει ο Δήμος για τα σχολεία, τις προνοιακές, τις πολιτιστικές και αθλητικές δομές. Αν ήθελε, θα αύξανε τα δημοτικά τέλη στην ανώτατη κλίμακα για τα super market και τις τράπεζες που έχουν κάνει «χρυσές δουλειές» μέσα στην πανδημία.

Το πρόβλημα για τη Δημοτική Αρχή, ΔΕΝ είναι ότι «δεν μπορεί» όπως λέει συνεχώς. Το πρόβλημα είναι ότι ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ!

Γιατί συμφωνεί και στηρίζει την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, οι οποίοι όλως τυχαίως ποτέ δεν έχουν για τις λαϊκές ανάγκες αλλά είναι πάντα χουβαρντάδες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιλίου θα συνεχίσει να παλεύει μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο!

Θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί που οργανώνεται ο αγώνας για όσα έχει ανάγκη η εργατική τάξη και ο λαός. Θα συνεχίσει να παλεύει για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του.

Θα συνεχίσει να είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο η φωνή των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των ανέργων, της νεολαίας που - μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς τους - διεκδίκησαν εν μέσω πανδημίας και συνεχίζουν να διεκδικούν όσα έχουν ανάγκη.

Καλούμε το λαό του δήμου μας να κάνει υπόθεση της πάλης του την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να κάνει υπόθεση της πάλης του το να μην πληρώσει ξανά τα σπασμένα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης!

Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά!

Να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά!