39η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων

2019-04-14

Με την εκδήλωση για την υποδοχή των ειρηνοδρόμων που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων, το ποτάμι των αντιιμπεριαλιστών που ξεκίνησε το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα, ανθρώπους κάθε ηλικίας που βάδισαν στα χνάρια του Γρηγόρη Λαμπράκη ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που είχε ορίσει τη σημερινή μέρα ως Πανελλαδική Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, με σύνθημα: «Ο λαός να δώσει απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας» με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Οι ειρηνοδρόμοι που πολλοί ξεκίνησαν από τον Τύμβο του Μαραθώνα και ακόμα περισσότεροι προστέθηκαν στις ενδιάμεσες στάσεις διατράνωσαν τη λαϊκή θέση ενάντια στη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καταδίκασαν το ΝΑΤΟ, το οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου κατά των λαών, που συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή του, καταδίκασαν την εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια.

Το πανό της ΕΕΔΥΕ που ήταν στην κεφαλή της πορείας έδινε το στίγμα: «Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να κλείσουν οι βάσεις και τα ευρωΝΑΤΟικα στρατηγεία. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ενώ με τα δικά τους πανό συμμετείχαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΑ.

Στην εκδήλωση υποδοχής παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Παρευρέθηκαν ακόμα οι Γιάννης Πρωτούλης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, καθώς και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μιχάλης Σελέκος. Επίσης, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Λουίζα Ράζου, γραμματέας της ΚΟ Αττικής και ο Μάκης Παπαδόπουλος, καθώς και ο Θανάσης Παφίλης, γγ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και υποψήφιος περιφερειαρχης Βόρειου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σταύρος Τάσσος (διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία). Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) ο Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ΠΝ ε.α. (διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία) και ο Βασίλης Σταμούλης από την Εκτελεστική Γραμματεια του ΠΑΜΕ ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιιμπεριαλιστική δράση του ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του, σημείωσε πως το ΠΑΜΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ υπογράμμισε πως η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας είναι η άλλη όψη της έντασης της εκμετάλλευσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με αγωνιστικά τραγούδια, από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.